Hyppää sisältöön

Ilmavoimien Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä

Ilmavoimat vastaa Suomen ilmapuolustuksesta

Ilmavoimat vastaa ilmapuolustuksesta ja ilmaoperaatioista. Lisäksi se tukee muita viranomaisia ja toteuttaa kriisinhallintatehtäviä.

Ilmavoimat suorittaa Suomen alueellisen koskemattomuuden valvontaa (AKV) ympäri vuorokauden. Ilmavalvontatutkilla ja muilla sensoreilla koottu tilannekuva Suomen alueelta ja sen ulkopuolelta luo perusteet alueellisen koskemattomuuden turvaamiselle (AKT).

Aktiivisella, koko valtakunnan alueella suoritettavalla AKT-toiminnalla osoitetaan Suomen halua ja kykyä valvoa ja suojata ilmatilansa. Alueellisen koskemattomuuden turvaaminen toteutetaan pääsääntöisesti Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä, jotka päivystävät tukikohdissa eri puolilla maata. Jos Suomen ilmatilassa tai sen lähellä havaitaan tunnistamaton maali, voidaan hävittäjä lähettää tunnistamaan ja tarvittaessa käännyttämään se.

Kriisiaikana Ilmavoimien päätehtävä on hävittäjätorjunta. Ilmavoimat suojaa yhteiskunnan elintärkeitä kohteita ja toimintoja ilmoitse tapahtuvilta hyökkäyksiltä. Lisäksi Ilmavoimat johtaa kaikkien puolustushaarojen ilmapuolustuksen tulenkäyttöä. Ilmavoimat mahdollistaa muiden puolustushaarojen taistelun torjumalla niihin kohdistuvaa ilmauhkaa. Se myös tukee niiden taistelua ilmasta maahan -aseiden vaikutuksella.

Normaalioloissa Ilmavoimien lentokalusto toimii pääasiassa päätukikohdista, joita ovat Lapin lennoston Rovaniemen, Karjalan lennoston Rissalan, Satakunnan lennoston Pirkkalan ja Ilmasotakoulun Tikkakosken tukikohdat. Osana rauhanajan ja kriisiolojen valmiuden säätelyä koneet voidaan hajauttaa maantietukikohtiin ja muille lentopaikoille.

Ilmavoimat osallistuu myös puolustusvoimille määrättyihin virka-aputehtäviin omilla suorituskyvyillään. Lisäksi se osallistuu kansainvälisen kriisinhallintaan ja pitää yllä ja kehittää kansainvälistä yhteensopivuuttaan.

Ilmavoimien komentaja on kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen (Curriculum Vitae).

Ilmavoimissa työskentelee noin 2 000 sotilas- ja siviilihenkilöä. Puolustushaara kouluttaa vuosittain noin 1 300 varusmiestä.

 
´