Hyppää sisältöön

Otava 16 -lentotoimintaharjoitus Oulunsalossa viikolla 45

Lapin lennosto
Julkaisuajankohta 31.10.2016 11.54
Tiedote

Lapin lennoston johtama Otava16 -lentotoimintaharjoitus lennetään 7.-11. marraskuuta Oulunsalon tukikohdasta.

Lennot suuntautuvat Rovaniemi–Kajaani–Oulu -väliselle alueelle sekä Oulun ja Kokkolan edustalle meren päälle. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin klo 10–23 välisenä aikana sekä perjantaina klo 10–16. Harjoituksessa lennetään kymmenellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä.

Rivi Horneteja Oulunsalon tukikohdassa

Harjoituksen johtaja everstiluutnatti Sami Puuperä kertoo, että harjoituksella on tärkeä osa laivueen vuosittaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Erityisesti syksyisin olosuhteet Rovaniemen lentokentällä ja Lapin lennoston päivittäisillä harjoitusalueilla voivat olla hyvin haastavat. Esimerkiksi sumu tai matalat pilvet voivat estää lentotoiminnan kokonaan.

– Ohjaajien vuosittain tarvitsema yölentokoulutus on sääolosuhteista johtuen usein mahdotonta toteuttaa kotitukikohdassamme. Lisäksi nyt harjoitellaan toimintaa vieraassa tukikohdassa, Puuperä kuvailee harjoituksen koulutustavoitteita.

– Valitettavasti lennoista tulee hieman melua lentokentän ympäristöön, mutta kehitämme jatkuvasti toimintatapojamme ja ohjaamme lennot mahdollisuuksien mukaan sellaisille reiteille ja korkeuksille, että meluhaitta olisi mahdollisimman pieni, Puuperä jatkaa.

Harjoituksessa käytetään ympäristölle vaarattomia omasuojaheitteitä eli soihtuja, sekä silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiönä pimeän aikaan.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään suuntaamalla toiminta harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Myös matalalentoja suoritettaessa pyritään välttämään meluhaittaa. Yliäänilentoja lennetään vain meren päällä.


Lisätietoja ennen harjoitusta antaa Lapin lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Juri Kurttila, puh. 0299 800 (vaihde)

Lisätietoja harjoituksen aikana antaa harjoituksen johtaja everstiluutnantti Sami Puuperä puh. 0299 800 (vaihde)

´