Hyppää sisältöön

Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoitus on saatu päätökseen

Air Force
Julkaisuajankohta 13.10.2017 14.11
Tiedote

Suomen ilmapuolustuksen poikkeusolojen toimintojen harjoitteluun keskittyvä Ruska 2017 oli joukkojen määrällä mitattuna vuoden suurin harjoitus ilmavoimissa. Keskiössä oli muun muassa Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta maahan -aseistuksen käyttö osana puolustusvoimien taistelua.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen ja ilmasta maahan -aseistettu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä Rissalan tukikohdassa.

"Ruska 17 -harjoitus oli onnistunut koko ilmavoimien taistelua harjoituttanut kokonaisuus. Tämän vuoden harjoituksessa pystyimme kouluttamaan koko ilmaoperaatioissa tarvittavaa ketjua tehokkaasti ja turvallisesti. Tukikohtatoiminta kaikkine osa-alueineen, tulenkäytön ja valvonnan johtaminen, operatiivinen johtaminen ja lentotoiminta eri tehtäväalueineen muodostavat kokonaisuuden, jonka kaikki osatekijät tulee hallita", kertoo ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen.

"Kuluneen viikon aikana toteutimme laajoja ilmaoperaatioita, mukaan lukien ilmasta maahan -vaikuttaminen, menestyksellisesti. Tällainen kaikkia ilmavoimien sodan ajan joukkotyyppejä kouluttava ja suorituskykyjä testaava harjoitus on ilmapuolustuksellemme elintärkeä", hän jatkaa.

Ruska-harjoitusten päätavoitteena onkin kouluttaa puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan Suomen ilmapuolustuksen poikkeusolojen tehtävissä kaikilla sen osa-alueilla.

Ruska 17 -harjoituksessa koulutettiin henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä muun muassa Hornetin ilmasta maahan -aseistuksen käyttöön ja varustamisen eri vaiheisiin.

"Ammattitaitoinen henkilöstö on suorituskykymme avaintekijä. Ruska 17 -harjoitus tarjosi erinomaisen koulutusmahdollisuuden niin kantahenkilökunnan ja reservin kuin myös varusmiesten kouluttamiseen. Osaava ja motivoitunut reservi mahdollistaa toimintamme jatkuvuuden, tuo joustavuutta ja lisää taistelunkestävyyttä. Saadun palautteen ja eri joukoissa käydessäni näkemäni toiminnan perusteella reservimme on erittäin motivoitunutta ja ammattitaitoista", prikaatikenraali Mikkonen kiittelee.

Yhteistoiminnalla Ruotsin ilmavoimien kanssa on pitkät perinteet. Viikoittaisen Cross Border Training -toiminnan lisäksi yhteistyötä on tehty esimerkiksi vuonna 2016 Ruska-harjoituksessa ja Ruotsin ilmavoimien kansallisessa Flygvapenövning -harjoituksessa sekä tänä syksynä järjestetyssä Ruotsin Aurora-pääsotaharjoituksessa. Suurin askel yhteistoiminnan osalta Ruska 17 -harjoituksessa oli se, että harjoitukseen osallistuneet Gripenit olivat yksi osa Suomen ilmapuolustuksen kokonaisuutta ja toimivat yhteistyössä suomalaisten Hornetien kanssa. Gripenien osallistuminen harjoitukseen oli osa ruotsalaisten kanssa toteutettavaa FISE-yhteistyötä, mikä mahdollistaa yhteistyön syvenemisen tulevaisuudessa.

Harjoituksen aikana pystyttiin osoittamaan, että Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat sekä menetelmällisesti että teknisesti hyvin yhteensopivia.

"Ruotsin ilmavoimat osallistui harjoitukseen niin sinisellä kuin punaisella puolella. Suomen ja Ruotsin välinen syvenevä puolustusyhteistyö konkretisoitui tällä viikolla yhteisiksi ilmaoperaatioiksi. Osoitimme olevamme niin menetelmällisesti kuin teknisestikin erittäin hyvin yhteensopivia. Tämä mahdollistaa yhteistoiminnan edelleen syventämisen. Osallistumalla toistemme harjoituksiin mahdollistamme laajemmat ja monipuolisemmat ilmaoperaatiot ja kehitämme suorituskykyjämme", prikaatikenraali Mikkonen toteaa.

Ruska 17 -harjoituksen toteuttaminen ja ajankohta päätettiin yli vuosi sitten, jolloin myös harjoituksen suunnittelu käynnistettiin. Varsinainen valmistava toiminta käynnistyi viikolla 40, jolloin Suomen ja Ruotsin ilmavoimien lentokalustoa harjoitteli lentotoimintaa Vieremällä maantietukikohdan olosuhteissa Baana 17 -harjoituksessa. Loppuviikon aikana varustettiin pääosa Ruska 17 -harjoitukseen osallistuvista joukoista. Joukkoihin kuului noin 5100 henkilöä, joista noin 2900 oli reserviläistä.

Harjoituksen aikana Hornetit ja Gripenit operoivat muun muassa Vieremän maantietukikohdasta.

"Harjoituksen suunnittelu, valmistelevat toimenpiteet ja toteutus ovat olleet onnistuneita. Punaisen puolen monipuolinen ja sopivasti vaikeusastetta kasvattanut maalitoiminta niin ilmassa kuin maallakin mahdollisti osaltaan tehokkaan ja nousujohteisen koulutuksen. Sinisen toiminnalla osoitimme ammattitaitoa ja suorituskykyä, jolla on varmasti kriisejä ennalta ehkäisevä vaikutus", prikaatikenraali Mikkonen kertoo.

Ruska 17 -harjoituksen varsinainen toimintavaihe on saatu onnistuneesti päätökseen perjantai-iltapäivänä. Seuraavaksi vuorossa on tukikohtien purku ja harjoitusjoukkojen kotiuttaminen.

"Harjoituksen jälkeen odotan ytimekkäitä harjoituskertomuksia kehittämisesityksineen ja esitysten viemistä käytäntöön", prikaatikenraali Mikkonen painottaa, ja jatkaa: "Kiitän kaikkia harjoitusjoukkoja erinomaisista suorituksista ja varsinkin "sotatoimialueella" asuvia kansalaisia ymmärryksestä joskus kovaakin melua aiheuttavia ilmaoperaatioita kohtaan!"

´