Hyppää sisältöön

Ilmasta maahan -kyky palvelee monipuolisesti Suomen puolustusta

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 11.10.2017 13.33
Tiedote

Ilmavoimat sai vuoden 2016 lopulla uuden suorituskyvyn Hornet-monitoimihävittäjäkaluston ilmasta maahan -aseistuksen käyttöönoton myötä. Ilmasta maahan -kyky tuo Suomen puolustamiseen uuden suorituskyvyn, jolla kyetään vastaamaan nopeasti ja joustavasti hyvin monipuolisiin uhkiin. Ilmasta maahan -operaatioiden toteuttamista harjoitellaan lokakuun Ruska 17 -ilmaoperatioharjoituksessa.

JASSM-rynnäkköohjuksella varustettu Hornet Ruska 17 -harjoituksessa

Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjäkaluston ilmasta maahan -aseistus koostuu kolmesta erityyppisesta aseesta. Kuvassa JASSM-rynnäkköohjus Hornet-monitoimihävittäjän ulommassa siipiripustimessa Ruska 17 -harjoituksessa.

 

Siviiliväestön, yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ja puolustusvoimien joukkojen suojaaminen ilmoitse tapahtuvilta hyökkäyksiltä puolustuksellisen hävittäjätoiminnan sekä ilmatorjunnan keinoin on Suomen ilmapuolustuksen päätehtävä.

Käytännössä hävittäjä- ja ilmatorjunta täydentävät tässä tehtävässä toistensa suorituskykyjä. Monitoimihävittäjä voi siirtyä nopeasti ja joustavasti vaikuttamaan torjuttavaan maaliin tehokkaalla ohjus- ja tykkiaseistuksellaan. Ohjus- ja ammusilmatorjunta puolestaan siirtyy tuliasemasta toiseen hitaammin, mutta voi suojata pitkäkestoisemmin keskeisiä kohteita.

Vuoden 2016 lopusta lähtien ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjäkalustolla on voitu toteuttaa myös toista nykyaikaisessa sodankäynnissä onnistuneen puolustustaistelun kannalta keskeistä tehtävää: Vuosina 2012–16 toteutetun toisen elinkaaripäivityksen eli MLU 2:n yhteydessä Hornet-kalustoon rakennettiin 1990- ja 2000-luvun turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen linjausten mukaisesti valmius kauaskantoisen ilmasta maahan -täsmäaseistuksen käyttämiseen.

Ilmasta maahan -toimintaa harjoitellaan myös lokakuun Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksessa, jossa ilmapuolustusjoukoille koulutetaan ilmasta maahan -tehtäviä sisältävän ilmaoperaation kulku suunnitteluvaiheesta toteuttamiseen asti.

JDAM-pommin käsittelyä Ruska 17 -harjoituksessa

Lokakuun 2017 Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksessa koulutetaan muun muassa Hornet-monitoimihävittäjiä ilmasta maahan -suorituskyvyn käyttöä. Lentotekniikan reserviläisiä koulutetaan aseistamaan Hornetia JDAM-pommeilla Rissalan tukikohdassa.

 

Nopea ja joustava suorituskyky

Hornetin ilmasta maahan -aseistus koostuu lyhyen kantaman ohjattavasta Joint Direct Attack Munition (JDAM) -pommista, keskipitkän kantaman Joint Standoff Weapon (JSOW) -liitopommista ja pitkän kantaman Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM)-rynnäkköohjuksesta. Monipuolisen asevalikoiman ansiosta ilmavoimat kykenee vaikuttamaan hyvin erityyppisiin maamaaleihin jotka sijaitsevat jopa useiden satojen kilometrien etäisyydellä laukaisupaikasta.

Monitoimihävittäjien ilmasta maahan -aseistus mielletään usein helposti pääasiassa hyökkäykselliseksi. Todellisuudessa kyky vaikuttaa maamaaleihin on kuitenkin erittäin hyödyllinen Suomen kaltaisen maan puolustamisessa.

Hornetien kuljettama ilmasta maahan -aseistus voidaan viedä nopeasti ja joustavasti tukemaan maa-, meri- ja ilmavoimien taistelua eri puolille toiminta-aluetta yllättävissäkin ja äkkiä kehittyvissä sotilaallisissa kriiseissä. Samalla hävittäjä kykenee saman tehtävän aikana taistelemaan sekä ilma- että maamaaleja vastaan.

Kauaskantoinen ilmasta -maahan -aseistus toimii monipuolisesti hyökkääjän toimintaan vaikuttavana tekijänä. Suunnitellessaan operaatioitaan se joutuu ottamaan huomioon että puolustaja voi iskeä kaukaakin hyökkäävien joukkojen ja niiden tukialueen kohteisiin tavalla, johon pelkkään hävittäjä- ja ilmatorjuntaan keskittyvä ilmapuolustus ei kykene.

´