Hyppää sisältöön

Arctic Challenge Exercise 2021 -lentotoimintaharjoitus 7. – 18. kesäkuuta

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämän kansainvälisen Arctic Challenge Exercise 21 -lentotoimintaharjoituksen osallistujamäärää on vähennetty alkuperäisestä koronaviruspandemian vuoksi.

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät kesäkuussa monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2021 -lentotoimintaharjoituksen.
Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyt ACE-harjoitukset ovat osa Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Arkistokuva.

Vuoden 2021 Arctic Challenge Exercise (ACE 21) on järjestyksessään viides Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Norjan ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon. Tänä vuonna Tanska on ensimmäistä kertaa mukana ACE:n suunnittelussa.

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä taistelemaan yhdessä laajoissa monikansallisissa ilmaoperaatioissa (COMAO) turvallisesti ja tehokkaasti. Harjoituksessa kehitetään ilmataistelumenetelmiä ja taktiikkaa eri konetyyppien välillä. CBT-konseptia hyödyntämällä kehitetään yhteistoimintakykyä sekä isäntämaatuen antamista ja avun vastaanottamista. Monitoimihävittäjien lisäksi harjoituksessa on mukana kuljetus- ja ilmatankkauskoneita sekä johtokeskuskoneita ja kuljetushelikoptereita. Norjan F-35-monitoimihävittäjät osallistuvat harjoitukseen ensimmäistä kertaa. Yhteensä harjoitukseen osallistuu yli 70 ilma-alusta.

ACE 21:n päätukikohtina toimivat Norjan Bodö ja Örlanti, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi.

Lentotoimintaa on molemmilla viikoilla maanantaista perjantaihin kello 10 –18 Suomen aikaa (kello 9 – 17 Norjan ja Ruotsin aikaa). Harjoitusskenaariossa toimitaan kuvitteellisessa kriisinhallintaoperaatiossa. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa mukana on lento-osastoja Alankomaista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Tanskasta, Yhdysvalloista sekä NATO:n E-3A AWACS -johtokeskuskonekalustoa. 

Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone. Suomessa harjoituksessa on käytössä Lapin lennoston Rovaniemen tukikohta, jonne tukeutuu kymmenen Saksan ilmavoimien Eurofighteria ja kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta. 

Koronaturvallisuudesta huolehditaan osallistujamäärän vähentämisen lisäksi muun muassa karanteeneilla, koronavirustestauksilla sekä osallistuvan henkilöstön jakamisella toisistaan erillisiin osastoihin.

 

 

ivitetty 2. kesäkuuta 2021: Tarkennettu harjoituksen tietoja, muun muassa osallistujamaat ja harjoituskartta.

 
Ilmavoimat mukana Ruotsin Luftförsvarsövning 21 -harjoituksessa
Ilmavoimat

Ilmavoimat mukana Ruotsin Luftförsvarsövning 21 -harjoituksessa

Ilmavoimat osallistuu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla Ruotsin ilmavoimien Luftförsvarsövning 21 (LFÖ 21) -harjoitukseen 21.–27.10.2021.
18.10.2021 | 15.16
Ruska 21 on Ilmavoimien vuoden 2021 tärkein harjoitus
Ilmavoimat

Ruska 21 on Ilmavoimien vuoden 2021 tärkein harjoitus

Ruska 21 -ilmaoperaatioharjoituksen lentotoiminta käynnistyy maanantaina 4.10.2021. Harjoituksen painopisteet ovat reserviläisten kouluttaminen, laajan tukikohtaverkoston hyödyntäminen sekä yhteistoiminta Ruotsin ilmavoimien kanssa.
1.10.2021 | 9.00