Hyppää sisältöön

Arctic Challenge Exercise 2021 -lentotoimintaharjoitus 7. – 18. kesäkuuta

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämän kansainvälisen Arctic Challenge Exercise 21 -lentotoimintaharjoituksen osallistujamäärää on vähennetty alkuperäisestä koronaviruspandemian vuoksi.

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät kesäkuussa monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2021 -lentotoimintaharjoituksen.
Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyt ACE-harjoitukset ovat osa Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Arkistokuva.

Vuoden 2021 Arctic Challenge Exercise (ACE 21) on järjestyksessään viides Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Norjan ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon. Tänä vuonna Tanska on ensimmäistä kertaa mukana ACE:n suunnittelussa.

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä taistelemaan yhdessä laajoissa monikansallisissa ilmaoperaatioissa (COMAO) turvallisesti ja tehokkaasti. Harjoituksessa kehitetään ilmataistelumenetelmiä ja taktiikkaa eri konetyyppien välillä. CBT-konseptia hyödyntämällä kehitetään yhteistoimintakykyä sekä isäntämaatuen antamista ja avun vastaanottamista. Monitoimihävittäjien lisäksi harjoituksessa on mukana kuljetus- ja ilmatankkauskoneita sekä johtokeskuskoneita ja kuljetushelikoptereita. Norjan F-35-monitoimihävittäjät osallistuvat harjoitukseen ensimmäistä kertaa. Yhteensä harjoitukseen osallistuu yli 70 ilma-alusta.

ACE 21:n päätukikohtina toimivat Norjan Bodö ja Örlanti, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi.

Lentotoimintaa on molemmilla viikoilla maanantaista perjantaihin kello 10 –18 Suomen aikaa (kello 9 – 17 Norjan ja Ruotsin aikaa). Harjoitusskenaariossa toimitaan kuvitteellisessa kriisinhallintaoperaatiossa. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa mukana on lento-osastoja Alankomaista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Tanskasta, Yhdysvalloista sekä NATO:n E-3A AWACS -johtokeskuskonekalustoa. 

Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone. Suomessa harjoituksessa on käytössä Lapin lennoston Rovaniemen tukikohta, jonne tukeutuu kymmenen Saksan ilmavoimien Eurofighteria ja kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta. 

Koronaturvallisuudesta huolehditaan osallistujamäärän vähentämisen lisäksi muun muassa karanteeneilla, koronavirustestauksilla sekä osallistuvan henkilöstön jakamisella toisistaan erillisiin osastoihin.

 

 

ivitetty 2. kesäkuuta 2021: Tarkennettu harjoituksen tietoja, muun muassa osallistujamaat ja harjoituskartta.

 
Ruska 22 on Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus
Ilmavoimat

Ruska 22 on Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus

Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoituksen lentotoiminta käynnistyy maanantaina 3.10.2022. Harjoituksessa koulutetaan erityisesti Lapin lennoston ja Ilmasotakoulun reserviläisiä.
30.9.2022 | 9.30
Ruska 22 -harjoituksessa mukana 50 lentokonetta ja 3 700 sotilasta
Ilmavoimat

Ruska 22 -harjoituksessa mukana 50 lentokonetta ja 3 700 sotilasta

Ilmavoimat järjestää Ruska 22 -ilmaoperaatioharjoituksen 3.‒8.10.2022. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 50 lentokonetta ja noin 3 700 henkilöä eri puolilla Suomea.
20.9.2022 | 10.20