Ensimmäinen lentonäytöspäivä keräsi jättiyleisön

Ilmavoimat 16.6.2018 20.56
Tiedote

Ilmavoimat 100 vuotta –juhlalentonäytöksen ensimmäinen päivä keräsi paikalle 16 000 kävijää.

Päivän aikana yleisö pääsi ihailemaan lukuisia erilaisia esityslentoja sekä historiallisilta lentokonetyypeiltä että tämän päivän moderneimmilta huippuhävittäjiltä. Myös maanäyttelyssä oli esillä runsaasti lentokalustoa 100-vuotiaan ilmavoimien eri aikakausilta, nähtävillä oli esimerkiksi Saab 35J Draken ja Fouga CM170 Magister. Lisäksi mukana oli muun muassa ulkomaalaisia ilma-aluksia, helikoptereita sekä ilmatorjuntakalustoa.

Ilmavoimien pisteellä yleisö pääsi kokeilemaan lentäjäntaitojaan todentuntuisessa Hornet-lentosimulaattoripelissä. VR-laseilla pystyi myös hyppäämään Midnight Hawksien kyytiin uuden 360-videon muodossa.

Lentonäytöksen yhteydessä formulakuljettaja Valtteri Bottas ja nuori rallikuskilupaus Kalle Rovanperä saivat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ilmavoimiin ilmasta käsin Hawk-suihkuharjoituskoneiden kyydissä. Kumpikaan kuljettajista ei vaikuttanut jännittävän tulevaa lentokeikkaa, vaan he pystyivät nauttimaan ennakkovalmisteluista hyvillä mielin.

Lentoa valmisteltiin valitsemalla molemmille sopivat lentovarusteet, minkä jälkeen haettiin ohjaustuntumaa Hawk-simulaattorista. Lyhyt harjoitteluhetki tuotti tulosta ja molemmat saivat myös ilmassa tarttua suihkuharjoituskoneen puikkoihin. Hurjapäät pääsivät heti jyvälle lentämisen saloista ja onnistuivat tekemään ilmassa muutamia Hawkien esityslennoista tuttuja temppuja kuten silmukan, vaakakierteen ja selkälennon.

Molemmat kuljettajat olivat lennon jälkeen sitä mieltä, että kokemus ylitti heidän villeimmätkin odotuksensa. Vauhtiin tottuneet herrat pystyivät selvästi ottamaan mahdollisuudesta kaiken irti ja kilpakuljettajilta vaadittava kylmähermoisuus näkyi myös koneiden ohjaajille.

Lennätyksen jälkeen Bottas ja Rovanperä kävivät tapahtuma-alueella tervehtimässä yleisöä ja kertomassa kokemuksestaan.

Ennen päivän päätöstä sattuneen Hawkin rengasrikon vuoksi illan ohjelmaa jouduttiin muuttamaan ja valitettavasti muun muassa Hornet-soolo ja ruotsalainen Gripen-soolo jäivät pois ohjelmistosta.

Sunnuntaina Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksen toisena päivänä luvassa on jälleen monipuolinen kattaus ilmailua eri muodoissaan. Hawkin takapenkille istuu vuorostaan supersuosiota nauttiva tubettaja Lakko hänen aisaparinsa Herbalistin taltioidessa tunnelmia. Ovet ovat avoinna klo 9–21. Päivän aikataulu ja lisätietoja osoitteessa www.finaf100.fi.

Lentonäytöksen tapahtumia ja tunnelmia voit seurata ilmavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.