Final 2018 -lentotoimintaharjoitus alkanut kansainvälisissä tunnelmissa

Ilmasotakoulu 13.4.2018 8.48
Tiedote

Ilmasotakoululla on meneillään kaksiviikkoinen Final 2018 -lentotoimintaharjoitus, jossa Hawk-koulutuksensa päättävät lento-oppilaat pääsevät soveltamaan oppimiaan taistelulentäjän taitoja haastavissa tilanteissa.

Maanantaina 9. huhtikuuta alkaneen harjoituksen ensimmäinen viikko kuluu kansainvälisissä tunnelmissa, kun harjoitukseen osallistuu Suomen Ilmavoimien lisäksi Ruotsin Ilmavoimat. Harjoituksen projektiupseeri kapteeni Vesa Loukko toteaa, että kansainvälinen yhteistyö on tärkeä osa Ilmavoimien toimintaa:

– On hyvä, että kansainvälinen toiminta aloitetaan jo niin sanotusti pienestä pitäen.

Ruotsalaisen lento-oppilaan mielestä parasta kansainvälisessä harjoituksessa on se, että pääsee tutustumaan toisen maan toimintatapoihin. Hän täsmentää, että Final 2018 on suurin harjoitus, jossa hän on tähän mennessä ollut mukana.

– Yhteistyö ja lentotaitojen kehittäminen ovat keskiössä tässä harjoituksessa.

Suomen ja Ruotsin lento-oppilaat eivät ole ensimmäistä kertaa tekemisissä keskenään, vaan suomalaiset ovat vierailleet jo aiemmin pienellä porukalla Ruotsissa.

– Tällaisissa tilanteissa molemmat oppivat toisiltaan, ja yhteistyötä jatketaan varmasti vielä tulevaisuudessa, suomalainen lento-oppilas kertoo.

Kapteeni Loukon mukaan harjoitus muuttuu toisella viikolla astetta vaativammaksi, kun siirrytään normaaliolojen toiminnasta poikkeusolojen toiminnan harjoittelemiseen.

– Oppilaille luodaan haastavimmat mahdolliset skenaariot, jotta heille muodostuu laajempi käsitys siitä, kuinka toimia osana ilmavoimien ilmaoperaatioita, Loukko summaa.

Suomalainen lento-oppilas kuvaa harjoitusta mainioksi oppimiskokemukseksi:

– Tähän mennessä kaikesta on opittu perusteet, ja harjoituksen aikana perusteita päästään soveltamaan käytäntöön.