Hyppää sisältöön

Sotilaslentäjän uralle Suomessa on vain yksi polku 

Ilmasotakoulu
5.10.2021 9.21
Ilmavoimien erikoiskurssien valintapäällikkö kapteeni Otto Kinnunen Ilmasotakoulun Aquila-rakennuksen portailla.
Valintapäällikkö kapteeni Otto Kinnunen kannustaa kiinnostuneita hakeutumaan lentoreserviupseerikurssille.

Lentoreserviupseerikurssi on ainoa väylä sotilaslentäjäksi Suomen Ilmavoimissa, Maavoimissa sekä Rajavartiolaitoksessa. Hakijamäärä ”lentorukkiin” on kymmenen viime vuoden aikana vaihdellut kuudesta sadasta yli kahdeksaan ja puoleen sataan. Hakijoista nelisenkymmentä lunastaa vuosittain paikkansa kurssilla.

Paras tapa valmistautua hakuprosessiin on vierailla intti.fi/lentajat -sivustolla, jossa on kuvattu niin valintojen kulku kuin tarkat hakuohjeet. Hakijan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että täyttää valintakriteerit ja selvittää esimerkiksi lihaskuntotestien lajit ja suoritusrajat. On myös hyvä ottaa mahdollisimman tarkasti selvää niin lentoreserviupseerikurssista kuin lentäjän ammatista puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa.

– Sitä kautta voi kirkastaa itselleen, että onhan tämä sellainen homma, johon löytyy halua ja innostusta, painottaa valintapäällikkö, kapteeni Otto Kinnunen Ilmasotakoulusta. Motivoituneet ja tietoa hankkineet hakijat erottuvat edukseen. 

Lentoreserviupseerikurssin valintaprosessissa on kuusi vaihetta. Kestää yli puoli vuotta, ennen kuin kurssivalinnat on lopulta tehty ja Ilmavoimien komentaja on ne hyväksynyt.

– Haemme henkilöitä tärkeisiin tehtäviin, ja haluamme varmistua, että heillä on edellytykset läpäistä koulutus ja hakeutua sitten aikanaan sotilaslentäjän ammattiin, perustelee Kinnunen.

Opinnot kunnialla ja fysiikka kuntoon

Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa testataan sekä henkisiä että fyysisiä edellytyksiä, joita sotilaslentäjän tehtävissä tarvitaan. Hakijan tärkein tehtävä on hoitaa opinnot kunnialla ja huolehtia, että fyysinen kunto on kohdillaan. Kokonaisuus on kuitenkin se, mikä ratkaisee.

– Yhteisiä nimittäjiä valituille henkilöille on halu haastaa itseään ja kyky toimia porukassa, luonnehtii valintapäällikkö.
 
Valintojen varrella testattavista asioista suurin osa on ominaisuuksia, joihin hakija ei voi juurikaan vaikuttaa tai joita ei voi oleellisesti harjoittelemalla parantaa. Valintaprosessista ei siis kannata ottaa liikaa stressiä.

– Meillä on erittäin ammattitaitoinen valintahenkilöstö, joka arvioi hakijan soveltuvuuden, vakuuttaa Kinnunen.  Hakijan kannattaa tulla valintatilaisuuksiin ilman turhia paineita, sellaisena kuin on. 

Erikoisjoukkohaun kautta alkeiskoulutuskoneen ohjaamoon 

Ainoastaan lentoreserviupseerikurssille hakeutumalla on mahdollisuus tehdä totta unelmasta sotilaslentäjänä Suomessa. Kurssi on kiistatta yksi Puolustusvoimien kiehtovimmista varusmiespalveluksista. Se voi lopulta johtaa jopa työuralle sotilaslentäjäksi Ilmavoimiin. Myös ura Maavoimien helikopterilentäjänä tai Rajavartiolaitoksen lentäjänä aukeaa ainoastaan lentorukin kautta. 
– Itse heräsin tähän mahdollisuuteen vasta lukioikäisenä, kun kaverini siitä kertoi, muistelee Kinnunen. Meni noin viikko, kun hakupaperit olivat sisällä. Eikä ole tarvinnut katua. 

Hakeutuminen lentoreserviupseerikurssille tapahtuu niin kutsutun erikoisjoukkohaun kautta. Kurssille hakeutuminen on kiivaimmillaan lokakuussa, sillä hakemukset tulee jättää sähköisesti viimeistään 1. marraskuuta. Lentoreserviupseerikurssi alkaa vuosittain heinäkuun saapumiserästä.

– Jos mielenkiintoinen varusmiespalvelus ja monella tapaa haastava ammatti hyvässä työporukassa ja erinomaisten kurssikavereiden kanssa kiinnostaa, niin ehdottomasti kannustan hakeutumaan, rohkaisee valintapäällikkö Kinnunen.

Katso lisätietoja ja tutustu hakuohjeisiin ja -kriteereihin osoitteessa:
https://intti.fi/lentajat

Kuva ja teksti: Laura Kaipainen
 

Erikoisjoukkokoulutus Keski-Suomen aluetoimisto Tikkakoski, Jyväskylä