Suomen Hornetit voivat nyt tankata Ruotsin Herculeksesta

Ilmavoimat 11.4.2016 12.45
Tiedote

Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhteistyö otti huhtikuun ensimmäisellä viikolla merkittävän askeleen, kun ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät suorittivat menestyksekkään koelentokampanjan Ruotsin ilmavoimien Hercules-ilmatankkauskoneen kanssa.

Suomen Hornet- ja Ruotsin Hercules-koneet ilmatankkauskoelennolla

F/A-18D Hornet -monitoimihävittäjä lähestyy Ruotsin ilmavoimien Hercules-konetta huhtikuun ilmatankkauskoelentojen aikana.

Ruotsin ilmatilassa Kallaxin lentotukikohdasta käsin toimeenpannun koelento-ohjelman tavoitteena oli tosittaa Suomen Hornetien ja Ruotsin ilmavoimien Hercules (TP84T) -koneen välinen tekninen yhteensopivuus sekä hyväksyttävät lento-ominaisuudet ilmatankkaustoiminnassa.

Viikon mittaisen tiiviin lentovaiheen aikana suoritettiin noin 90 tankkauskontaktia, joiden yhteydessä testattiin ilmatankkausta erilaisilla lentonopeuksilla ja -korkeuksilla sekä aseistamattoman että asekuormaa kantavan Hornetin kanssa.

Koelentokampanjan perusteella Hornetien ja Herculeksen yhteensopivuus todettiin hyväksi, mikä antoi edellytykset myöntää Hercules-koneelle ja F/A-18 -monitoimihävittäjälle ilmatankkaussertifiointi. Sertifiointi mahdollistaa Suomen ja Ruotsin yhteisen lentoharjotustoiminnan tehostamisen, kun Hercules-kalustoa voidaan käyttää sekä Hornetien että Gripen-monitoimihävittäjien tankkaamiseen.

Ilmatankkauksella voidaan pidentää harjoitustoimintaan osallistuvan lentokaluston toimintamatkaa, mikä mahdollistaa monimutkaisten ja pitkäkestoisen ilma-operaatioiden harjoittelun.