Midnight Hawks

Midnight Hawks on Suomen Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella lentävä ryhmä on esitellyt ilmavoimien lentotoiminnan huippuosaamista koti- ja ulkomaisissa ilmailutapahtumissa vuodesta 1997 lähtien.

Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks on aloittamassa esityskautensa. Juhlavuoden ohjelmisto sisältää tuttua pyöritystä, tuo takaisin nostalgisen liikkeen ja näyttää lentonumerossa jotain täysin uutta.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajista koostuva Midnight Hawks lähtee kohti esityskautta nelisen kuukautta kestäneen lentoharjoittelun pohjalta. Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuonna ryhmä lupaa tarjota katsojille tiivistahtisen näytöksen, joka sisältää jotain täysin uutta Midnight Hawksien historiassa.

Esitys on suunniteltu aikaisempien kausien pohjalta. Ohjelmistossa on sekä tiivislentoa että hajotusosio, jotka koostuvat tuttuun tapaan taidokkaista ja vauhdikkaista lentoliikkeistä. Lentokorkeutta on matalimmillaan 100 metriä, ja nopeus vaihtelee 200–800 km/h välillä.

Osaston jäsenet

Osastoon kuuluvat ohjaajat työskentelevät lennonopettajina Ilmasotakoululla. Osaston toiminta tapahtuu heidän päätoimensa ohella. Osastossa lentäminen vaatii kovaa harjoittelua ja sitoutumista, mutta Midnight Hawksiin valituksi tuleminen on kunniatehtävä, josta ei kieltäydytä. Tyypillisesti Midnight Hawksissa lennetään vähintään kaksi näytöskautta. Edellytyksenä ryhmään pääsemiselle on halukkuuden lisäksi riittävä lentokokemus, vähintään tuhat tuntia suihkukonekalustolla.

Midnight Hawksien vuoden 2018 lentävään kokoonpanoon kuuluvat osaston johtaja kapteeni Marc Fuss, kapteeni Heikki Kankkio, kapteeni Vesa Loukko ja kapteeni Tapani Parvio. Tiimillä on nyt alkamassa kolmas kausi samalla porukalla. Ryhmä on haluttu pitää samana juhlavuosien ajan, jotta tiimi hitsautuu yhteen. Yhteen pelaamista vaaditaan, sillä lentoliikkeet vaativat hienovaraista ohjausta ja vakaata kättä.

Osastoon kuuluvat myös valvoja majuri Timo Koskiniemi ja yliluutnantti Juho Tervahartiala. Koskiniemi on ollut aikaisemmin lentävässä kokoonpanossa, mutta huolehtii nyt maasta käsin esityksen sujuvuudesta ja turvallisuudesta sekä lentomuodoista. Tervahartiala on tuleva Midnight Hawksien taitolentäjä, joka tutustuu toimintaan ja vastaa esimerkiksi osaston esitysten selostamisesta.

Numerot määräävät ohjaajan paikan osaston esitysmuodostelmassa. Lisäksi osastolaisilla on vastuullaan myös muita numeroon liittyviä tehtäviä kuten yhteydenpitoa faneihin tai vaikkapa esityksen musiikkivalinnat.

#1 Johtaja/Leader kapteeni Marc Fuss

Kun uusi ohjaaja siirtyy näytöskokoonpanoon, voi hän lentää kokemuksensa mukaisesti mitä tahansa koneista numero 2-4. Ainoastaan numero 1 on varattu aina useamman vuoden ajan Midnight Hawksissa lentäneelle osaston johtajalle.

#2 Vasen siipi/Left wing kapteeni Heikki Kankkio

#3 Oikea siipi/Right wing kapteeni Vesa Loukko

#4 Takamies/Slot kapteeni Tapani Parvio

#7 Tulevan kauden ohjaaja/Rookie yliluutnantti Juho Tervahartiala

Ensimmäisen kautensa uusi ohjaaja viettää Midnight Hawks jäsenenä numero 7 toimintaan tutustuen ja osastotaitolentoon valmentautuen, mutta ei vielä esityksissä lentäen. Numero 7 voit kuulla kaiuttimista näytösten aikana, sillä hänen tehtäviin kuuluu mm. Midnight Hawks -taitolentoesityksen selostaminen.

#0 Valvoja/Supervisor majuri Timo Koskiniemi

Lentävän kokoonpanon lisäksi Midnight Hawksiin kuuluu kuudeskin kokenut Hawk-ohjaaja, jäsen numero 0, joka toimii osaston valvojana. Hänen tehtäviinsä kuuluu valvoa lentotoiminnan turvallisuutta ja kehittää esitystä. Lentonäytösten aikana numero 0:n voi bongata kentän laidalta antamassa radioitse ohjeita osaston ykköskoneelle.

#10 Tekninen johtaja yliluutnantti Kimmo Hantula

Taivaalla esiintyvien Midnight Hawkien tukena on myös tekninen johtaja, Midnight Hawks jäsen numero 10, joka yhdessä vaihtuvan lentotekniikan ammattilaisryhmänsä kanssa vastaa osaston lentokaluston huoltamisesta ja ylläpidosta näytösten aikana. Kaiken kaikkiaan neljän esitys-Hawkin ja yhden varakoneen tekniikasta vastaa kuusihenkinen Lentotekniikkalaivue 41:n henkilöstöstä koottu ryhmä.