
Midnight Hawks
Midnight Hawks on Suomen Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella lentävä ryhmä on esitellyt Ilmavoimien lentotoiminnan huippuosaamista koti- ja ulkomaisissa ilmailutapahtumissa vuodesta 1997 lähtien.
Midnight Hawksilla on kolme esitystä erilaisiin sääolosuhteisiin. Hyvän sään sarja jakautuu kolmeen osioon, jossa ensimmäisessä osiossa suoritetaan erilaisia liikkeitä pääosin tiiviissä timanttimuodossa. Toinen osio keskittyy pystyliikkeisiin ja kolmas osio koostuu hajotuksesta, jossa ajetaan kohtaamisia esityksen keskipisteen yläpuolella. Keskisään sarjassa pystyliikkeet ja hajotusosio on korvattu matalammalla suoritettavilla liikkeillä. Matalimman pilvikorkeuden sarjassa suoritetaan liikkeitä vaakatasossa ja muodonmuutoksia.
Kaikki osaston ohjaajat toimivat lennonopettajina Ilmasotakoulussa Hävittäjälentolaivue 41:ssä. Lennonopettaminen on ohjaajien päätyö ja osastolentäminen tapahtuu päätoimen ohella. Midnight Hawksissa lentäminen vaatii sitoutumista, kovaa harjoittelua sekä itsensä jatkuvaa haastamista. Osastoon kuuluminen on kunniatehtävä. Koko osasto odottaa kesän esityslentoja jo innolla ja toivottaa kaikki katsojat tervetulleiksi seuraamaan osaston esityksiä lentonäytöksiin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Kaudella 2025 Midnight Hawks esiintyy ensimmäisen kerran Ilmasotakoulun Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa 6. toukokuuta.
Midnight Hawksin miehistö kaudella 2025
Midnight Hawksien miehistöön on tehty useita muutoksia kaudelle 2025. Osaston uutena johtajana toimii kapteeni Ville Kirijatshenko, vasemmalla siivellä lentää kapteeni Arttu Majuri ja oikealla siivellä kapteeni Lauri Lappalainen. Osaston takamiehenä jatkaa kapteeni Petteri Wahlgren. Osaston valvojaksi siirtyi kapteeni Juho Tervahartiala. Kaudella 2025 osaston seiskana eli rookiena aloittaa kapteeni Ville Mattila. Hänen tehtävänään on vastata esiintymisten juonnoista, musiikeista sekä osaston sosiaalisen median tuotannosta.
Kaikki Ilmavoimien lentotoiminta mukaan luettuna Midnight Hawksien esityslentäminen olisi mahdotonta ilman lentoteknisen henkilöstön väsymätöntä ja säntillistä työtä ja tukea. Midnight Hawks numero kymppi, tekninen johtaja vääpeli Lasse Ahlgren vastaa osaston neljän esityskoneen ja varakoneen käyttöhuollosta ja ylläpidosta. Apuna hänellä on tehtävässä kuusihenkinen lentotekniikkalaivueen henkilöstöstä koottu lentotekniikan ryhmä.
Osaston jäsenet
#1 Johtaja / Leader kapteeni Ville Kirijatshenko
Osaston johtajana numerolla #1 lentää 34-vuotias kapteeni Ville Kirijatshenko. Ville on kotoisin Keski-Suomen sydämestä Saarijärveltä, ja kirjoitti ylioppilaaksi Saarijärven lukiosta vuonna 2009. Samana vuonna hän aloitti Lentoreserviupseerikurssi 84:n Tikkakoskella ja lisäksi teki sivutoimisen palomiehen töitä Keski-Suomen pelastuslaitoksella Saarijärven paloasemalla. Lentoreserviupseerikurssilta Ville valittiin kadettikurssi 97:lle Ilmavoimien ohjaajalinjalle Maanpuolustuskorkeakouluun. Lentoupseerin virkaan hänet nimitettiin vuonna 2013, minkä jälkeen lentokoulutus jatkui Kauhavan Lentosotakoulussa Hawkilla.
Vuonna 2015 Ville siirtyi F/A-18 Hornet -koulutukseen Karjalan lennostoon Hävittäjälentolaivue 31:n palvelukseen Rissalaan. Kotiinpaluu Keski-Suomeen tapahtui vuonna 2020, kun Ville siirtyi ilmataisteluopettajaksi Tikkakoskelle Hävittäjälentolaivue 41:n riveihin. Sotataidon maisteriopinnot Ville suoritti kadettikoulun jatkoksi fyysisen kasvatuksen ja liikuntapedagogiikan eriytyvissä opinnoissa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa ja valmistui sotatieteiden maisteriksi vuonna 2019.
Tällä hetkellä Ville toimii ilmataisteluopettajana ja taktisen toimiston päällikkönä Hävittäjälentolaivue 41:ssä. Lentokokemusta Villelle on tähän mennessä kertynyt Hornetilla ja Hawkilla yli 1000 tuntia ja Vinkalla 200 tuntia. Villen vapaa-aikaan kuuluvat vahvasti eri moottoriurheilulajit kuten moottorikelkkailu, karting, crosskart, sekä moottoripyöräily. Lisäksi Ville harrastaa muun muassa hiihtoa, uintia sekä jääkiekkoa. Villen voi tavata myös esiintymässä suuren suosion saavuttaneessa juhla- ja bilebändi Ilontilaajassa, jossa hän soittaa koskettimia.
Midnight Hawksissa lentäminen on Villelle unelmien täyttymys. Parasta Midnight Hawksissa on hänen mielestään upea esityslentotiimi. Lentotekniikka, valvoja ja lentävät jäsenet muodostavat yhdessä todella tiiviin yhteen hiileen puhaltavan joukkueen, johon on valtavan suuri kunnia kuulua.
#2 Vasen siipi / Left wing kapteeni Arttu Majuri
Vasemmalla siivellä kaudella 2025 lentää 30-vuotias kapteeni Arttu Majuri. Varsinais-Suomesta Marttilasta kotoisin oleva Arttu kirjoitti Kosken lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2013, ja aloitti samana vuonna varusmiespalveluksen Lentoreserviupseerikurssi 88:lla Tikkakoskella. Opinnot jatkuivat Maanpuolustuskorkeakoulussa kadettikurssi 101:llä, ja valmistuminen upseerin virkaan koitti kesällä 2017.
Hawk-koulutuksen päätyttyä vuonna 2019 Artun ura jatkui lennonopettajana Hävittäjälentolaivue 41:ssä, jossa Arttu työskentelee tällä hetkellä kolmannessa lentueessa ilmataisteluopettajana. Lentokokemusta Artulle on kertynyt nuoresta iästä huolimatta Ilmavoimien konekalustolla yli 1000 tuntia, joista suurin osa Hawkilla.
Vapaa-ajalla perhe-elämä pitää Artun kiireisenä, vaikka toki urheiluunkin löytyy aina aikaa. Keski-Suomen kumpuileva maasto tarjoaa erinomaiset olosuhteet rakkaalle pyöräilyharrastukselle, ja talvisin pyörän sijaan alle valikoituu usein sukset.
Pääosan urastaan Hawkilla lentäneelle Artulle Midnight Hawks on ollut pitkäaikainen unelma, johon on tähdätty jo kauan. Osastossa lentäminen on Artulle kunnia-asia, ja Hävittäjälentolaivue 41:n kasvattina se tehdään suurella sydämellä. Parasta Midnight Hawksissa on Artun mielestä osaston muut jäsenet, joihin voi luottaa niin työssä kuin vapaa-ajallakin täysin.
#3 Oikea siipi / Right wing kapteeni Lauri Lappalainen
Oikealla siivellä numerolla #3 lentää ensimmäistä esityskauttaan 33-vuotias kapteeni Lauri Lappalainen. Lauri on kotoisin Naantalista ja kirjoitti ylioppilaaksi kotikaupunkinsa lukiosta keväällä 2010. Varusmiespalveluksen Lauri aloitti samana kesänä Lentoreserviupseerikurssi 85:llä Ilmasotakoulussa. Varusmiespalveluksen jälkeen Laurilla oli opiskelupaikka Tampereen teknillisessä yliopistossa, mutta innostus lentämiseen, Ilmavoimien kuuluisa yhteishenki sekä halu haastaa itseään hävittäjän puikoissa saivat Laurin valitsemaan TTY:n sijaan kadettikurssi 98:n ohjaajaopintosuunnan.
Ilmavoimien ohjaajalle tyypillinen urapolku vei Laurin Hawk-koulutuksen kautta Lapin lennostoon Rovaniemelle, jossa vierähti noin viisi vuotta ja F/A-18 Hornetin ohjaamossa reilut 500 tuntia. Tällä hetkellä Lauri toimii lentueen varapäällikkönä Hävittäjälentolaivue 41:n 4. lentueessa, joka vastaa Ilmavoimien alkeislentokoulutuksesta Grob-kalustolla. Varapäällikön tehtäviin kuuluu alkeislentokoulutuksen suunnittelun ja seurannan lisäksi lennonopettaminen ja tarkastuslentojen lentäminen Grob-kalustolla. Tämän lisäksi Lauri toimii ilmataisteluopettajana Hawkilla. Lentokokemusta hänelle on kertynyt Ilmavoimien konekalustolla karvan päälle 1200 tuntia, josta yli 1000 tuntia suihkukonekalustolla.
Monenlainen liikunta on lähellä Laurin sydäntä. Juniorina aloitettu suunnistus ja siihen liittyneet kestävyysurheilun eri muodot kuten lenkkeily, hiihto ja pyöräily täyttävät ison osan Laurin vapaa-ajasta. Kadettina aloitetun ilmailu-5-ottelun parissa Lauri viihtyi noin 10 vuotta, ja siitä jäi upeiden muistojen lisäksi käteen muutama mitalikin. Uusimpana innostuksen kohteena on vapaalasku, ja Norjan vuorille onkin päästävä vuosittain ainakin kertaalleen.
Midnight Hawksissa lentäminen on Laurille suuri kunnia ja pitkäaikainen haave. Osaston jäsenten kesken vallitsee 100-prosenttinen luottamus, ja porukka puhaltaa yhteen hiileen. Haastavien taitolentoliikkeiden lentäminen tiiviissä osastolentomuodossa on millintarkkaa yhteistyötä, ja juuri tässä piilee Midnight Hawksissa lentämisen suola; onnistumisen kokemukset, jotka saa jakaa upealla porukalla.
#4 Takamies / Slot kapteeni Petteri Wahlgren
Kaudella 2025 osaston numerolla #4 lentää kolmatta vuotta 35-vuotias kapteeni Petteri Wahlgren. Petteri on kotoisin Jyväskylästä ja kirjoitti ylioppilaaksi Cygnaeus-lukiosta keväällä 2008. Samana kesänä Petteri aloitti varusmiespalveluksen lentoreserviupseerikurssi 83:lla Ilmasotakoulussa.
Varusmiespalveluksen jälkeen Petteri jatkoi opintoja kadettikurssi 96:lla Ilmavoimien ohjaajaopintosuunnalla, josta valmistui sotatieteiden kandidaatiksi elokuussa 2012. Tämän jälkeen edessä oli Hawk-jatkokoulutus silloisessa Lentosotakoulussa Kauhavalla, mistä matka jatkui F/A-18-Hornet-koulutukseen Lapin lennostoon Rovaniemelle kesällä 2014.
Sotatieteiden maisteriksi valmistuminen koitti kesällä 2018, ja Rovaniemellä Petteri palveli yhteensä kuusi vuotta, kunnes kesällä 2020 edessä oli siirtyminen takaisin kotikonnuille lennonopettajaksi Ilmasotakouluun Hävittäjälentolaivue 41:een. Tällä hetkellä Petteri toimii Hävittäjälentolaivue 41:ssä 3. lentueen päällikkönä.
Lentokokemusta Petterille on kertynyt tähän mennessä noin 1600 tuntia, joista Hornetilla yli 750 tuntia.
Vapaa-ajalla Petterin harrastuksiin kuuluvat muun muassa golf, padel, kuntosali sekä villakoirat.
#7 Selostaja / Rookie kapteeni Ville Mattila
Midnight Hawks-taitolento-osaston juonnoista ja musiikista vastaa kaudella 2025 32-vuotias kapteeni Ville Mattila. Ville on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Kuortaneelta, missä hän asui vuoteen 2013 asti, kunnes kirjoitti ylioppilaaksi ja aloitti varusmiespalveluksensa Tikkakoskella lentoreserviupseerikurssi 88:lla. Lentoreserviupseerikurssilta Villelle aukesi mahdollisuus jatkaa Ilmavoimien lentäjäuralle. Ville tarttui tilaisuuteen, ja sillä tiellä hän on vieläkin.
Varusmiespalveluksesta Villen polku vei Helsingin Santahaminaan Maanpuolustuskorkeakouluun ja sieltä takaisin Tikkakoskelle Hawk-koulutukseen. Hawk-koulutuksen päätyttyä kesällä 2019 Ville siirtyi Lapin lennostoon Rovaniemelle Hornet-koulutukseen. Keväällä 2024 Villen tie vei takaisin Tikkakoskelle Hävittäjälentolaivue 41:een, missä hän toimii tällä hetkellä ilmataisteluopettajana 2. lentueessa.
Villellä on ollut aina liikunnallinen elämäntapa, jolle pikkupojasta pitäen loistavat mahdollisuudet loi Kuortaneen urheiluopisto. Liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovatkin Kuortaneen Kunnon kasvatille niin sanottu henkireikä. Vapaa-ajalla Ville tykkää harrastaa monipuolista liikuntaa sekä touhuta perheensä kanssa. Ville pelasi jääkiekkoa aina vuoteen 2013 asti, mutta sittemmin kiekkoilu on jäänyt vähemmälle, ja tilalle ovat tulleet muun muassa suunnistus ja hiihto. Varsinkin suunnistuksesta hän on löytänyt itselleen erityisen mieluisan harrastuksen.
Ville kokee mahdollisuuden päästä osaksi Midnight Hawksia tunnustuksena luottamuksesta ja siitä, että oikeita asioita on tullut tehtyä työyhteisössä ja sen ulkopuolellakin. Siksi hän arvostaakin erittäin paljon toimimista Midnight Hawksin jäsenenä ja on siitä sanoinkuvailemattoman kiitollinen. Ville on aina ollut sydämessään tiimipelaaja, ja sitä osaston toiminta juuri onkin – tiimityötä. Midnight Hawksissa on hänen mielestään parasta tiukasti yhteen hitsautunut porukka, yhdessä tekemisen meininki sekä mahdollisuus tutustua täysin uudenlaiseen lentolajiin. Lisäksi Ville odottaa kokevansa hienoja ihmiskohtaamisia lentonäytöksissä.
#0 Valvoja/Supervisor kapteeni Juho Tervahartiala – Midnight Hawksin konkari ja mentori
Raisiosta kotoisin oleva Juho, syntynyt vuonna 1988, on vakiinnuttanut asemansa tärkeänä osana Midnight Hawks -osastoa. Hän liittyi osastoon vuonna 2016 ja aloitti uransa seiskan paikalla, jossa hän toimi vuosina 2016–2018. Tämän jälkeen hän siirtyi osaston oikealle siivelle ja lensi siinä roolissa vuosina 2019–2021. Vuonna 2022 Juho otti entistä suuremman vastuun noustessaan osaston johtajaksi, ja tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 2024 asti.
Kaudella 2025 Juho toimii osaston valvojana ja kouluttaa uutta miehistöä jakaen vuosien varrella kartuttamaansa tietoa ja kokemusta. Hawk-suihkuharjoituskone on tullut Juholle erittäin tutuksi – takana on jo yli 1400 lentotuntia tällä konetyypillä. Midnight Hawks on ollut Juholle unelmien täyttymys, ja hänen intohimonsa esityslentämiseen huokuu kaikessa, mitä hän tekee. Erityisen iloinen hän on siitä, että osaston toiminta jatkuu vahvana nyt ja tulevaisuudessa, vaikka miehistö vuosien varrella vaihtuukin. Hänelle on kunnia-asia olla mukana siirtämässä osaamistaan ja perinteitä seuraavalle miehistölle.
#10 Tekninen johtaja vääpeli Lasse Ahlgren
Osaston teknisenä johtajana eli numerolla #10 toimii Keski-Suomesta Pylkönmäeltä kotoisin oleva vääpeli Lasse Ahlgren. Lukion jälkeen Ahlgren lähti Jämsän Halliin suorittamaan varusmiespalvelusta lentotekniselle aliupseerikurssille, jonka jälkeen loppu palvelusaika kului Tikkakoskella Tukilentolaivueessa kuljetus- ja yhteyskoneiden parissa. Varusmiespalveluksen jälkeen hän jäi vuodeksi töihin samaiseen Tukilentolaivueeseen jatkamaan jo tutuksi tulleita töitä. Tämän jälkeen oli vuorossa vuoden mittainen pesti Ilmavoimien lentokoneita huoltavassa siviiliyrityksessä.
Sotilasammattihenkilön peruskurssin suorittamisen jälkeen vuonna 2004 palveluspaikaksi tuli Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoona, jossa kului noin viisi vuotta helikopterien parissa työskennellessä.
Vuoden 2008 loppupuolella tuli siirto Tikkakoskelle silloiseen Ilmasotakoulun Tukilentolaivueeseen ja takaisin kuljetus- ja yhteyskonetehtäviin. 2014 Tukilentolaivueen siirtyessä Pirkkalaan oli siirto jälleen paikasta toiseen ajankohtainen. Vuodesta 2017 palveluspaikkana on ollut Ilmasotakoulu Tikkakoskella, jossa työtehtäviin kuuluvat tällä hetkellä Hawkien parissa työskentelyn lisäksi Pilatus-toiminnan suunnittelu tekniikan osalta sekä lentoturvallisuusmekaanikon tehtävät. Midnight Hawks -taitolento-osaston jäsenenä hän on toiminut aiemmin viiden vuoden ajan. Ahlgren on toiminut noin 20 vuotta sotilasilmailussa muun muassa Vinka-, Redigo-, MD500-, Piper-, Fokker-, C295-, Pilatus- ja Hawk-kaluston huoltotehtävissä.
Vapaa-aika kuluu moottorikelkkailun, moottoripyöräilyn ja kaikenlaisen kuntoilun harrastamisessa.
Tervetuloa katsomaan kauden 2025 esityksiä!
PL 7
41161 TIKKAKOSKI
Viestitie 50, Tikkakoski
Puhelin 0299 800 (vaihde)
[email protected]
[email protected]

Hae apumekaanikoksi 1.9. mennessä!
Varusmiespalvelus apumekaanikkona sopii ilmailusta ja tekniikasta kiinnostuneille.
Lue lisää
Erikoiskurssit
Hae lentäjäksi 15.10. mennessä!
Varusmiespalveluksen voi suorittaa ainutlaatuisella lentävällä varusmieskurssilla.
Lue lisää