Hyppää sisältöön

Arctic Challenge Exercise 23 -harjoitus syvensi kykyä yhteistoimintaan

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 12.6.2023 10.22
Tiedote
Eversti Henrik Elo platalla, taustalla hävittäjiä.
ACE 23 -harjoituksen johtaja eversti Henrik Elo.

ACE 23 -harjoitukseen osallistui noin 150 ilma-alusta 14 eri maan asevoimista ja Natosta.

Arctic Challenge Exercise 23 -harjoitus järjestettiin 29.5. - 9.6.2023. Harjoituksen johtaja eversti Henrik Elo kokoaa havainnot harjoituksesta:

– Harjoitus oli erittäin onnistunut. Lensimme kaikki lentokierrokset suunnitellusti ja toiminta oli turvallista. Oli hienoa seurata, kuinka 14:sta kansallisuudesta koostuneet harjoitusjoukot jakoivat osaamistaan eri osa-alueilla. Me kaikki opimme toisiltamme paljon.

Osallistujamaat olivat erityisen tyytyväisiä siihen, että tehtävät ja skenaariot olivat realistisia ja käytössämme ollut ilmatila oli niin suuri. Ilmaoperaatioihin osallistui enimmillään yli 100 konetta hävittäjät, tankkerit, häirintäkoneet, johtokoneet ja helikopterit yhteenlaskettuna. Pääsimme harjoittelemaan kaikkia ilmasodankäynnin tehtävätyyppejä mukaan lukien myös ilmasta maahan -vaikuttaminen.

Harjoitus syvensi kykyämme liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa toteutettavaan yhteistoimintaan.

Harjoitus syvensi kykyämme liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa toteutettavaan yhteistoimintaan. Kaikkien harjoitusten tavoitteena on löytää uusia kehittämiskohteita. Meillä on vielä kehitettävää muun muassa neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjäkaluston yhteistoiminnan tehokkuudessa. Viidennen sukupolven koneiden potentiaali on niin valtava, että emme osaa hyödyntää sitä vielä täysimääräisesti osana näin massiivisia skenaarioita. Tähän ja muihin osa-alueisiin liittyviä kehittämisajatuksia tullaan viemään eteenpäin osana esimerkiksi Cross Border -toimintaa ja suurempia harjoituksia.

Johdin harjoitusta koko kahden viikon ajan vuoroin eri lentotukikohdista käsin. Toiminta oli erittäin ammattimaista ja toimintaperiaatteissa eri maiden välillä oli yllättävän vähän eroavaisuuksia. Kansallisuuksien erot havaitsi monessa tapauksessa vain lentohaalarin tai maastopuvun väristä ja olkapään erivärisistä lipuista. Ammatillisen yhteistoiminnan lisäksi hyvät suhteemme liittolaisiimme ja kumppaneihimme vahvistuivat entisestään.

Voin hyvillä mielin todeta, että saavutimme harjoituksessa kaikki tavoitteemme ja jopa enemmän. Haluan kiittää kaikkia osallistujamaita ja harjoitusjoukkoja panoksestanne todella onnistuneen harjoituksen suunnitteluun, valmisteluun ja toteuttamiseen!

´