Hyppää sisältöön

ATEX 23 -harjoitus Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Satakunnan lennosto
Julkaisuajankohta 25.8.2023 13.15
Tiedote
Satlsto Sora CC

Satakunnan lennoston Tukilentolaivue järjestää ATEX 23 -lentotoimintaharjoituksen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 28.8.–1.9.2023. Harjoituksen päätukikohta on Oulunsalo.

ATEX (Airlift Tactical Exercise) on Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekaluston tärkein vuosittainen harjoitus. Pääasiassa Oulunsalon tukikohdasta lennettävän harjoituksen tavoitteena on kouluttaa ja harjoittaa kuljetus- ja yhteyskonemiehistöjä lentokaluston taktiseen käyttöön osana ilmaoperaatioita haastavissa skenaarioissa. Tänä vuonna harjoituksessa on mukana ensimmäistä kertaa ulkomaisia lento-osastoja Naton jäsenmaista. Heidän kanssaan keskitytään yhteistoiminnan harjoitteluun sekä yhteisten toimintatapojen tarkasteluun ja kehittämiseen.

Harjoitukseen osallistuu CASA C-295M -kuljetuskoneiden, Learjet 35 A/S -suihkukoneiden ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneiden lisäksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita, Rajavartiolaitoksen DO-228 valvontakone, sekä liittolaisten C-130J Hercules -kuljetuskoneita Yhdysvalloista ja Tanskasta. Ilmavoimien esikunnan ilmaoperaatiokeskus Tikkakoskella ja Karjalan lennoston 7. pääjohtokeskus Rissalassa johtavat lentotoimintaa harjoituksen päälentokierroksissa.

Oulunsalon lisäksi kuljetus- ja yhteyskoneet tukeutuvat Kajaanin, Kuusamon, Pudasjärven ja Ranuan lentokentille. F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat harjoituksen yhteistoimintakierroksiin kotitukikohdistaan Rovaniemeltä ja Rissalasta.

ATEX 23 -harjoituksen lennot suuntautuvat Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kuopion väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 28.8. kello 12 ja päättyy perjantaina 1.9. kello 16 mennessä. Lentotoimintaa on päivittäin noin kello 8–22 välisenä aikana.

´