Hyppää sisältöön

Cobra Warrior 23 syventää Suomen ja Ison-Britannian ilmavoimien yhteistyötä

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 16.3.2023 8.30
Uutinen
F/A-18 Hornet nousemassa ilmaan
F/A-18 Hornet Waddingtonin tukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat.

Suomen ja Ison-Britannian syventynyt puolustusyhteistyö näkyy Ilmavoimien harjoitustoiminnassa vuonna 2023. Kuusi suomalaista F/A-18 Hornet -hävittäjää tukeutuu parhaillaan Waddingtonin tukikohtaan Ison-Britannian Lincolnshiressä.

Ilmavoimat osallistuu maaliskuussa 2023 ensimmäistä kertaa Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien (Royal Air Force, RAF) Cobra Warrior -harjoitukseen, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kolme viikkoa kestävän harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä toimimaan osana monikansallisia ilmaoperaatioita. 

‒ Cobra Warrior 23 -harjoitus tarjoaa kokeneille Hornet-ohjaajille tilaisuuden suunnitella laajoja monikansallisia ilmaoperaatioita. Lisäksi nuorimmat ohjaajat ja mekaanikot saavat arvokasta käytännön kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä ja vieraassa tukikohdassa toimimisesta. Monille osaston nuoremmista sotilaista kyseessä on ensimmäinen suuri harjoitus ulkomailla, kertoo suomalaisen harjoitusosaston johtaja, Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Eetu Rikkinen.

Cobra Warrior -harjoitusten toteutuksesta vastaavat Waddingtonin tukikohdassa toimivat RAF Air & Space Warfare Centre ja 92. lentolaivue (92 Squadron), jotka ovat erikoistuneet ilmataistelutaktiikan ja -koulutuksen kehittämiseen. Kansainvälisyys on keskeinen osa harjoituskonseptia, sillä mukana voi olla Nato- ja JEF-maiden lisäksi Ison-Britannian muita kumppanimaita eri puolilta maailmaa. Tämän ansiosta harjoitukseen osallistuu useita eri hävittäjätyyppejä, mikä mahdollistaa erilaisten hävittäjätaktiikoiden yhteensovittamisen ja koulutuksen kehittämisen. 

Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät tankkaamassa RAF:n Voyager-ilmatankkauskoneesta. Kuva: Ilmavoimat.

 

70 lentokonetta, hävittäjiä kuudesta maasta

Tällä kertaa harjoituksessa on mukana yhteensä noin 70 lentokonetta. Kolmen harjoitusviikon aikana lennetään sekä laajoja monikansallisia lentokierroksia että pienempiä kansallisia tai kahdenvälisiä kierroksia. Laajat monikansalliset lentokierrokset sisältävät muun muassa puolustuksellisia ja hyökkäyksellisiä vastailmaoperaatioita (defensive & offensive counter-air operations, DCA & OCA), vastamaaoperaatioiden (counter-land operations) harjoittelua RAF:n ilmatulenjohtajien kanssa, sekä ilmatankkaustoimintaa (air-to-air refueling). Pienemmillä lentokierroksilla puolestaan lennetään taktista ilmataisteluharjoittelua ja matalasuunnistustehtäviä eri puolilla Britanniaa sijaitsevilla harjoitusalueilla. 

Vuoden 2023 ensimmäiseen Cobra Warrior -harjoitukseen osallistuu hävittäjiä Ison-Britannian ja Suomen ilmavoimien lisäksi Yhdysvaltain, Belgian, Intian ja Saudi-Arabian ilmavoimista. Hävittäjätyypeistä edustettuina ovat Eurofighter Typhoon, F/A-18 Hornet, F-15E Strike Eagle, F-16 ja Mirage 2000. Isäntämaan Typhoonien kotitukikohdat ovat Coningsby ja Lossiemouth. Suomalaiset Hornetit, belgialaiset F-16-hävittäjät ja intialaiset Miraget lentävät Waddingtonista, yhdysvaltalaiset F-15E-koneet Lakenheathista ja saudi-arabialaiset Typhoonit puolestaan Coningsbystä. Harjoituksen laajoja monikansallisia ilmaoperaatioita tukevat britannialaiset, yhdysvaltalaiset ja ranskalaiset ilmatankkauskoneet. 

Cobra Warrior 23 -harjoitus kehittää käytännön tasolla Suomen ja Ison-Britannian ilmavoimien yhteistoimintakykyä, mikä tukee tulevaisuudessa myös yhteistyötä Naton piirissä. Suomen osallistuminen harjoitukseen on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, jossa Suomi on ollut mukana vuodesta 2017 lähtien. 

´