Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Esittelyssä vuoden 2017 Hornet-esityslentäjä Tapio Yli-Nisula

Ilmavoimat
10.4.2017 10.26
Uutinen

Näyttävä ja taidokas Hornet-soolo kuuluu monen ilmailutapahtuman kohokohtiin. Ilmavoimien Hornet-esityslentäjän kiertävää kunniatehtävää hoitaa tänä vuonna kapteeni Tapio Yli-Nisula Lapin lennostosta.

Tapio Yli-Nisula, 2017 esityslentäjä

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -sooloesitykset antavat yleisölle mahdollisuuden päästä ihailemaan monitoimihävittäjän suorituskykyä ja suomalaisten sotilaslentäjien ammattitaitoa lähietäisyydeltä. Tänä vuonna Hornet-soolon voi nähdä ilmavoimien joukko-osastojen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa sekä koti- ja ulkomaisissa lentonäytöksissä. Pääesityslentäjä Yli-Nisulan varaohjaajana toimii kapteeni Lauri Mäkinen Karjalan lennostosta.

Kerro hieman itsestäsi ja urastasi ilmavoimissa. Miten sinusta tuli Hornet-ohjaaja?

Olen 34-vuotias ja kotoisin Kuortaneelta, Etelä-Pohjanmaalta. Kuortane on aika lähellä Kauhavaa, joten alueella oli aikanaan paljon ilmavoimien lentotoimintaa. Kiinnostuin ylilentävistä koneista ja päätin hakea varusmiespalvelukseen lentäjäksi ilmavoimiin. Pääsin sisään ja sillä tiellä olen vieläkin. Olen työskennellyt Lapin lennostossa nyt noin kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä toimin lentueen varapäällikkönä ja lennonopettajana.

Miten päädyit Ilmavoimien vuoden 2017 Hornet-esityslentäjäksi?

Pääsin viime vuonna varaesityslentäjäksi, sillä olin riittävän kokenut ja sopivan ikäinen. Pääesityslentäjänä toimiminen on luonnollinen jatkumo viime vuodelle.

Minkälainen Hornet on esityslentokoneena? Miten sen erityispiirteet ja suorituskyky ilmenevät esityslennolla?

Hornet sopii erinomaisesti esityslentoihin, sillä se liikehtii hyvin matalalla. Hornetilla pystyy tekemään näyttäviä ison kohtauskulman liikkeitä paremmin kuin monella muulla konetyypillä.

Miten valmistaudut näytöslentokauteen ja yksittäisiin esityksiin?

Pääesityslentäjänä vastaan kauden ohjelman laatimisesta. Olen ottanut viime vuoden ohjelmasta hyviä puolia ja yhdistellyt niitä aikaisempien kausien kohokohtien kanssa saadakseni tälle vuodelle erilaisen ohjelman, joka pohjautuu kuitenkin viimekautiseen esitykseen. Ennen jokaista esitystä kertailen ohjelmaa ja itselle hankalimpia paikkoja läpi. Lisäksi seuraan säätä, jos sillä on vaikutusta esitykseen.

Paljasta hieman, millainen on tämän vuoden näytösohjelma?

Aivan mahtava tietysti! Uutena liikkeenä nähdään frisbee. Sitä ei ole ollut Suomessa Hornetin esityslento-ohjelmassa aikaisemmin.

Mikä on mieluisin lentoliikkeesi Hornet-soolossa?

Varmaan juurikin frisbee. Se on hauska liike lentää ja sitä ei varmasti kovin monella konetyypillä pysty tekemään.

Lapin lennoston HN-esityslentoharjoitus kevät 2017

Entä mikä on mieluisin paikka esiintyä?

Paikalla ei ole muuten väliä, mutta isoimmat tapahtumat ovat jännittävimpiä, sillä niissä on eniten yleisöä. Toisaalta tykkään myös harjoitella esityslentämistä, vaikkei siinä katsojia olekaan.

Minkä konetyypin esityslentoja haluaisit itse nähdä?

Uusimpien ja moderneimpien itä- ja länsimaisten koneiden esityksiä ja liikehdintää olisi kiva päästä seuraamaan. Harmillisesti niiden esityksiä nähdään yleensä vain Euroopan suurimmissa lentonäytöksissä.

Miksi yleisön kannattaa tulla seuraamaan Hornet-sooloa tänä vuonna?

Koska kyseessä on huikean hieno soolo. Yleisöllä on harvoin mahdollisuus päästä näkemään Hornetin taidokasta lentoa niin läheltä. Lisäksi tapahtumissa, joissa Hornet-sooloa esitetään, on paljon muutakin mielenkiintoista ilmailuun liittyvää nähtävää ja koettavaa.