Osiot
Valikko
Ilmavoimat

Flygvapenövning 19 tuo Gripeneitä Rovaniemelle

Lapin lennosto 18.3.2019 12.15
Tiedote

Ruotsin ilmavoimat järjestää Flygvapenövning 19 (FVÖ19) -ilmaoperaatioharjoituksen 22.–27. maaliskuuta. Harjoituksen ajan Suomen ja Ruotsin ilmavoimien hävittäjät lentävät Rovaniemeltä ympäri vuorokauden.

Hornet ja Gripen Rovaniemellä

Rovaniemen tukikohdasta harjoitukseen osallistuu 4-6 Hornetia sekä Ruotsin ilmavoimien kahdeksan Gripen C/D -monitoimihävittäjää ja 2-3 Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa perjantaina 22. maaliskuuta kello 13 ja päättyy keskiviikkona 27. maaliskuuta kello 13. Lentotoiminta ulottuu Pohjois-Ruotsin lisäksi Suomen ilmatilaan Kemin, Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön väliselle alueelle. Lentotoiminnan yhteydessä käytetään omasuojaheitteitä eli silppua ja soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoituksessa tehdään myös matala- ja yliäänilentoja.

Ympärivuorokautisesta lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä Rovaniemen kaupungin yllä lentämistä sekä suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

FVÖ19 harjoitusalue

Suomesta FVÖ19-harjoituksessa on mukana yhteensä 8-12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kolme maavoimien NH90-kuljetushelikopteria ja noin 210 henkilöä. Harjoitukseen osallistuvat joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan niin sanottuun siniseen osapuoleen ja niiden vastustajaa kuvaavaan punaiseen osapuoleen. Sinisen osapuolen päätukikohta on Ruotsin Kallax, punaisen Rovaniemi. Kallaxiin tukeutuvat 4-6 Hornetia lentävät harjoituksen sinisellä puolella Ruotsin ilmavoimien koneiden rinnalla. FVÖ19-harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 60 ilma-alusta ja noin 2 500 henkilöä.

Osallistuminen FVÖ19-harjoitukseen on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien FISE-yhteistyötä. Harjoitus testaa ja kehittää maiden ilmavoimien yhteistoimintakykyä. Kallaxiin tukeutuvan osaston tavoitteena on harjoittaa ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä toimintaan ruotsalaisessa tukikohtaympäristössä. Vastaavasti Ruotsin ilmavoimien henkilöstö harjaantuu Rovaniemellä toimimaan suomalaisessa tukikohdassa.

Lisätiedot ilmavoimien osallistumisesta FVÖ19-harjoitukseen: Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Tomi Iikkanen, puh. 0299 800 (vaihde).

Lue lisää:

Ruotsin ilmavoimien Flygvapenövning 19 -sivusto (forsvarsmakten.se)

Ennakkotiedote Suomen osallistumisesta FVÖ19-harjoitukseen (ilmavoimat.fi)