Hyppää sisältöön

Hallin ilmailu 80 vuotta

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 8.10.2020 9.44
Uutinen
F/A-18 Hornet monitoimihävittäjä lentää ja taustalla näkyy maata.

Ilmailu on ollut osa Jämsän Hallin historiaa jo 80 vuotta, ja myös Ilmavoimat on ollut mukana alusta asti.

Tasavuosia juhlistetaan Hallin ilmailu 80 vuotta -tapahtumalla 8. lokakuuta 2020. Tapahtumassa paljastetaan juhlavuoden kunniaksi pronssilaatta ja nähdään Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ylilento. Lentotoiminnalla on säävaraus. 

Halli valikoituu uuden kentän sijainniksi

Talvisodan alla puolustusministeriö ja jyväskyläläinen Veljekset Karhumäen lentokonekorjaamo sopivat laajamittaisesta yhteistyöstä Ilmavoimien koneiden huoltamiseksi. Karhumäen veljesten lentokonetehdas oli jo aikaisemmin huoltanut Ilmavoimien koneita, mutta puolustusministeriö halusi kasvattaa huolto- ja korjauskapasiteettia. Ehtona oli uuden tehtaan rakentaminen uuteen hajautettuun sijaintiin.

Lopulta sopiva sijainti tehtaalle ja kiitotien rakentamiselle löytyi Kuoreveden Hallista. Lentokenttä ja uusi laajempi Veljekset Karhumäki Oy:n lentokonetehdas valmistuivat vuonna 1940. Samana vuonna Hallin kentän yhteyteen siirtyivät myös osa Valtion Lentokonetehtaasta ja osa Tampereen Ilmailuvarikosta, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Lentovarikko.

Kentällä on sijannut myös Tampereelta Halliin siirtynyt Ilmavoimien Koelentue, jossa muun muassa koelennettiin uusien lentokoneiden lisäksi huollosta ja korjauksesta valmistuneita Ilmavoimien koneita.  Pidennetyn ja asvaltoidun kiitotien avaamisen jälkeen Ilmavoimien lentokaluston koelentotoiminta keskittyi 1960-luvulla Halliin, sillä kenttä oli suihkukonekelpoinen ja vastasi ensimmäisten Ilmavoimille hankittujen suihkukoneiden vaatimuksia. 

Karhumäen tehdas myytiin 1960-luvulla valtiolle ja siitä tehtiin Ilmavoimien esikunnan alainen Hallin Lentokalustokorjaamo. Myöhemmin tehdas siirtyi Valmetille.

Ilmavoimien teknillinen koulu, jonka päätehtävä oli lentoteknisen koulutuksen antaminen varusmiehille sekä Ilmavoimien henkilökunnalle, muutti Halliin 1970-luvulla. 

Ilmailu jatkuu Hallissa

Puolustusvoimauudistuksessa Ilmavoimien teknillinen koulu liitettiin vuoden 2013 loppupuolella Ilmasotakouluun ja Hallin varuskunta lakkautettiin. Samana vuonna Koelentokeskus muutti Pirkkalaan, missä se jatkoi Ilmavoimien materiaalilaitoksen alaisuudessa ja myöhemmin osana Satakunnan lennostoa.

Halli kuuluu Ilmavoimien toimintaan kiinteästi myös nykyään Puolustusvoimien strategisen kumppanin Patrian toiminnan kautta. Esimerkiksi Vinka-alkeiskoulukoneet korvaavan Grob G115E:n modifikaatiotyö ja koelennot tehdään Hallissa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilmailusta ammatti -tapahtuman yleisöä nauttimassa päivästä Hallin tukikohdassa vuonna 2012.
´