Hyppää sisältöön

Flygvapnet deltar i Nordic Response 24 i Norge

Flygvapnet
Utgivningsdatum 1.3.2024 9.03
Pressmeddelande
Två finska F/A-18 Hornet-jaktplan, två svenska JAS 39 Gripen-jaktplan och två norska F-35A-jaktplan
Två finska F/A-18 Hornet-jaktplan, två svenska JAS 39 Gripen-jaktplan och två norska F-35A-jaktplan.

Nordic Response 24, som leds av Norge och arrangeras 4‒15 mars 2024, är Försvarsmaktens viktigaste internationella övning i år. Flygvapnet deltar i övningen med 12 F/A-18 Hornet-jaktplan och ca 250 personer.

För flygvapnets del är det viktigaste målet med Nordic Response 24-övningen att utveckla förmågan att planera och genomföra multinationella luftoperationer i norr som en del av Natos gemensamma operationer. Utöver detta övar man skickandet av en flygavdelning till Norge som en del av förbundets luftstridskraft samt verkställandet av värdlandsstöd för bundsförvanternas flygavdelningar i Finland.

I Nordic Response 24-övningen deltar sammanlagt över 100 luftfartyg från Finland, Sverige, Norge och andra medlemsstater i Nato. Förutom jaktplan är lufttankningsplan, transport- och övervakningsplan samt transport- och stridshelikoptrar med i övningen. Av femte generationens stridsflygplan deltar i övningen norska F-35A- och Förenta staternas marininfanteris F-35B-stridsflygplan som stödjer sig på norska baser samt Storbritanniens F-35B-stridsflygplan som opererar från HMS Prince of Wales-hangarfartyg.

Finska F/A-18 Hornet-avdelning till basen i Andøya

Finlands flygvapen deltar i Nordic Response 24-övningen med 12 F/A-18 Hornet-jaktplan, varav åtta stödjer sig på Andøya bas. Flygavdelningen som deltar i övningen i Norge kommer från Karelens flygflottilj. Avdelningen övar användningen av ett allierat lands bas samt mottagandet av värdlandsstöd från Norges flygvapen. 

Flygavdelningen som flyger från Oulunsalo kommer från Lapplands flygflottilj. Flygflottiljen ger dessutom värdlandsstöd för amerikanska KC-135 Stratotanker -lufttankningsplan och tyska A400M-transportplan som stödjer sig på Rovaniemi bas.

Luftoperationerna planeras i ett multinationellt luftoperationscenter (Joint Air Operations Centre, JAOC), som under övningen är beläget i Bodin nära Bodø i Norge. Finländska stabsofficerare och ledningscentralpersonal deltar i planeringen och ledningen av luftoperationer. 

Övningens flygverksamhetsområde omfattar de nordliga delarna av Norge, Sverige och Finland under perioden 4‒15 mars 2024. Flygverksamheten pågår dagligen mellan klockan 10‒23.

 

´