Hyppää sisältöön

Ilmavoimat tukee Maa- ja Merivoimien harjoituksia eri puolilla Suomea

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 30.5.2022 15.40
Tiedote
F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet. Kuva: Puolustusvoimat.

Ilmavoimien Hornet-, Hawk- ja Learjet-koneet tukevat Maa- ja Merivoimien harjoituksia Uudellamaalla, Saaristomerellä ja Kaakkois-Suomessa touko-kesäkuun vaihteessa.

Maa- ja Merivoimat järjestävät touko-kesäkuun vaihteessa Uudellamaalla, Saaristomerellä ja Kaakkois-Suomessa useita harjoituksia, joihin liittyy myös vilkasta Ilmavoimien lentotoimintaa. Ilmavoimien osalta tavoitteena on harjoitella puolustushaarojen yhteistoimintaa ja ilmapuolustuksen johtamista. 

Kaartin jääkärirykmentin Sapeli 1/22 -harjoitus järjestetään pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla, Karjalan prikaatin Repo 22 -harjoitus Kaakkois-Suomessa, ja Merivoimien esikunnan johtama Viola 22 -meritaisteluharjoitus Länsi-Uudenmaan rannikkoalueella ja Saaristomerellä. Kaikkiin kolmeen harjoitukseen liittyy Ilmavoimien lentotoimintaa. Pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta harjoitellaan osana Sapeli 1/22 -harjoitusta. 

Ilmavoimien esikunnan yhteydessä toimiva Ilmaoperaatiokeskus (IOK) vastaa ilmaoperaatioiden suunnittelusta sekä ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta. Ilmapuolustus on kokonaisuus, jossa hävittäjien sekä Maa-, Meri- ja Ilmavoimien ilmatorjuntayksiköiden suorituskyvyt täydentävät toisiaan. Hävittäjät kykenevät reagoimaan nopeasti kehittyvään ilmauhkaan kaikkialla Suomessa, ja erilaiset ilmatorjuntayksiköt suojaavat tärkeitä kiinteitä kohteita monikerroksisesti. 

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä, Hawk-suihkuharjoituskoneilla ja Learjet 35A/S -suihkukoneilla lennettävillä maalilennoilla pyritään kuvaamaan realistisesti maalla ja merellä toimiviin joukkoihin kohdistuvaa ilmauhkaa. Maalilentojen ja -simulaatioiden yhdistämisellä luodaan harjoituksiin osallistuville ilmatorjuntayksiköille mahdollisimman todenmukainen toimintaympäristö.