Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Ilmavoimat

Ilmavoimien aliupseerikurssilta tilannevalvojaksi

Ilmasotakoulu 27.2.2017 16.28
Uutinen

Ilmavalvonta on ilmapuolustuksen tärkeimpiä rauhanajan tehtäviä. Aliupseerikurssin johtokeskuslinja antaa pätevyyden toimia tilannevalvonta-aliupseerina tai taistelunjohtajana lähellä hävittäjiä.

Johtokeskuslinja soveltuu motivoituneille nuorille, jotka hakevat varusmiespalveluksesta haastetta. Linja antaa monipuolisen läpileikkauksen ilmailun eri osa-alueista ja se pitää sisällään myös tutkavalvontaan soveltuvan koulutuksen. Aliupseerikurssi alkaa peruskoulutuskauden jälkeen Ilmasotakoulussa Tikkakoskella ja johtokeskuslinjalle tulee hakea jo ennen palveluksen alkamista erikoisjoukkohaun kautta.

Tällä hetkellä johtokeskuslinjan kouluttajana toimiva kersantti Topi Tuohimetsä suoritti oman varusmiespalveluksensa johtokeskuslinjalla saapumiserässä 1/16. Alle kuukauden reservissä piipahtamisen jälkeen tie vei takaisin Tikkakoskelle ja sopimussotilaaksi. Johtokeskuslinjalle päätyminen ei kuitenkaan ollut alusta asti selvää.

– Tulin Ilmasotakouluun alun perin kutsuntojen kautta ja suunnitelmani oli palvella 347 vuorokautta. Kuulin johtokeskuslinjasta peruskoulutuskauden aikana ja se kuulosti minulle sopivalta. Tärkeimpänä tekijänä oli se, että johtokeskuslinjalla pääsee tekemään oikeaa työtä jo varusmiespalveluksen aikana.

Tuohimetsä pitää johtokeskuslinjaa haastavana koulutusvaihtoehtona, joka kuitenkin palkitsee erittäin mielenkiintoisilla ja tärkeillä tehtävillä.

– Lähtökohtaisesti haemme johtokeskuslinjalle reippaita, sosiaalisia ja motivoituneita ihmisiä. Hakijalle plussaa tuo hyvä fyysinen ja henkinen kunto, sillä ne auttavat jaksamaan keskittymistä vaativissa tehtävissä. Myös englanninkielen osaamisesta on hyötyä.

Johtokeskuslinjan aliupseerikurssi sisältää johtajuuden ja kouluttajuuden perusteet sekä muun muassa lakiin, organisaation ja järjestelmiin liittyviä teoriaopintoja. 16 viikkoa kestävän kurssin aikana harjoitellaan lisäksi paljon käytännön tekemistä.

Kurssin jälkeen lennostoihin siirryttäessä palvellaan koko loppuvarusmiesaika käytännön työtehtävissä. Linjan käyneillä aliupseereilla onkin erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet puolustusvoimissa mutta kurssin suorittamista arvostetaan myös siviilipuolella esimerkiksi lennonjohto-opinnoissa.

Monipuolisuus motivoi

Kurssin kouluttajat pitävät johtokeskuslinjan vaatimustasoa korkealla. Tämä näkyy myös oppilaiden arvioinneissa kärkipään tuloksilla: ilmavoimien aliupseerikurssin priimustaulussa komeileekin useamman johtokeskuslinjalaisen nimi. Johtokeskuslinjaan sisältyy lisäksi paljon yleissotilaallista koulutusta, josta esimerkkinä tukikohdassa toimiminen ja taisteleminen sekä marssit. Tuohimetsä pitää nimenomaan monipuolisuutta kurssin parhaimpana puolena:

– Omalla kohdallani hakeutuminen erikoiskurssille osoittautui loistavaksi valinnaksi. Johtokeskuslinjan haastavuus, tehtävät ja monipuolisuus motivoivat suorittamaan kokoajan paremmin.

Johtokeskuslinja on laaja-alainen, eli toimintaa on monessa eri ympäristössä ja erilaisilla laitteilla ja kalustolla. Tämän vahvistaa myös Tuohimetsän parhaaksi inttimuistokseen nimeämä joukkokoulutuskauden päättöharjoitus, JPH. Siellä johtokeskuslinja toimi maaliosastona tutka-, viesti- ja sotilaspoliisikursseille.

– Teimme maastossa tiedustelua ja hyökkäyksiä muiden kurssien ryhmityksiin ja muihin tärkeisiin kohteisiin, mikä oli mukavaa vaihtelua, sillä oman linjan harjoitukset ovat yleensä sisätiloissa. Harjoitus oli erittäin monipuolinen ja mieluisa.

Normaali palveluspäivä johtokeskuslinjalla koostuu teoriaopinnoista, käytännön harjoittelusta, liikunnasta ja itseopiskelusta. Päivät eivät ole fyysisesti kovinkaan raskaita, minkä vuoksi liikuntakoulutuksia pidetään usein. Kurssin aikana harjaantuvat myös sosiaaliset taidot, sillä töitä tehdään yleensä aina pareittain tai useamman hengen ryhmässä.

Tuohimetsä vaikuttaa jo valinneensa uran puolustusvoimilla.

– Työllistymiseen on olemassa monta eri väylää ja mahdollisuudet ovat johtokeskuslinjan kautta hyvät, kunhan ensin varusmiespalvelus on hoidettu kiitettävästi.

Lue lisää aliupseerikurssin johtokeskuslinjasta ja sen pääsyvaatimuksista.