Hyppää sisältöön

Ilmavoimien varusmiesten osaamista testataan Hallin tukikohdassa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 24.11.2020 8.00
Tiedote
F/A-18 Hornet Hallin tukikohdassa.
F/A-18 Hornet Hallin tukikohdassa JPH 2/19 -harjoituksessa. Kuva: Ilmavoimat / Minna Pyykönen.

Karjalan lennosto järjestää Ilmavoimien varusmiesten joukkokoulutuskauden päättöharjoituksen (JPH 2/20) Hallin tukikohdassa Jämsässä 27.11.‒4.12.2020.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän JPH:n tavoite on kouluttaa joukkoja taistelutukikohdan tehtäviin. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana JPH 2/20 -harjoituksessa, jossa todennetaan joulukuussa kotiutuvien varusmiesten osaaminen koulutuksensa mukaisissa tehtävissä. 

Ilmavoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu Maavoimien joukkoja Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista ja Karjalan prikaatista. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 950 henkilöä. Harjoituksen johtaa Karjalan lennoston komentaja, eversti Timo Herranen.

Hallin tukikohdasta lennetään neljän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän parvella maanantaista torstaihin 30.11.‒3.12. Lentotoiminta alkaa maanantaina 30.11. kello 12 ja päättyy torstaina 3.12. kello 11 mennessä. Lennot suuntautuvat Hallista pääosin Jämsän, Seinäjoen, Kokkolan, Oulun ja Jyväskylän väliselle alueelle. 

Harjoitukseen liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla ja mahdollisesti yksittäisiä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään Hornetien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla muutaman sekunnin kestävinä valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. Lentotoiminnassa noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoitusjoukkojen moottorimarssit näkyvät liikenteessä sunnuntaina 29.11. valtateillä 5 ja 9 välillä Rissala-Halli, ja perjantaina 4.12. valtatiellä 9 Hallista sekä Jyväskylän että Tampereen suuntaan.

Puolustusvoimat harjoittelee ja ylläpitää valmiutta kaikissa tilanteissa. Koronaviruksen takia JPH 2/20 -harjoituksessa noudatetaan voimassa olevia rajoituksia ja viruksen leviämistä ehkäiseviä varotoimenpiteitä. Harjoitusjoukot jaetaan mahdollisimman pieniin, alle 50 henkilön osastoihin, jotka harjoittelevat, majoittuvat ja ruokailevat erillään toisistaan. 
 

´