Hyppää sisältöön

JASSM-ohjuksen käyttöä harjoitellaan Touho 17:ssä marraskuussa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 9.11.2017 14.16
Tiedote

Pitkän kantaman JASSM-rynnäkköohjuksen käyttöönotto osana ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjäkaluston ilmasta maahan -aseistusta etenee. JASSM-ohjuksen harjoitusversio on mukana muun muassa Satakunnan lennoston Touho 17 -harjoituksessa marraskuussa. Ensimmäisen kovan JASSM-ohjuksen ammunnan ilmavoimien Hornetista arvoidaan tapahtuvan maaliskuussa 2018.

Hornet-monitoimihävittäjä JASSM-harjoitusohjuksilla

Ilmavoimien F/A-18D Hornet -monitoimihävittäjä kahdella JASSM-ohjuksella aseistettuna Touho 17 -harjoituksessa.

 

Yhdysvaltalaisvalmisteinen Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) -rynnäkköohjus on osa ilmavoimien Hornetien kauaskantoista ilmasta maahan -täsmäaseistusta. Ilmasta-maahan kyky integroitiin monitoimihävittäjiin vuosina 2010–16 toteutetun Mid-Life Upgrade 2 -elinkaaripäivityksen osana.

Hornetiin valittu lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman ilmasta maahan -aseistus antaa ilmavoimille mahdollisuuden tukea kaikkien puolustushaarojen taistelua ilmamaalien torjunnan lisäksi myös pintamaaleihin suunnattavalla asevaikutuksella. Nopeasti monitoimihävittäjän avulla laukaisuasemaan liikuteltavalla ja kauaskantoisella täsmäaseistuksella on myös tärkeä merkitys potentiaalisen hyökkääjän toimintaa ennaltaehkäisevänä ja rajoittavana suorituskykynä.

JASSM-ohjuksen käyttöä ja käsittelyä on koulutettu vuoden 2017 aikana ilmavoimien lentävälle ja lentotekniselle henkilöstölle sekä reserviläisille lukuisissa harjoituksissa ja koulutustilaisuuksissa.

JASSM on mukana koulutuksessa myös 6.–10. marraskuuta järjestettävässä Satakunnan lennoston Touho 17 -lentotoimintaharjoituksessa.Touhon harjoituslennoilla Horneteja toimii aseistettuna JASSM-harjoitusohjuksilla, joita käytetään myös lentotekniselle henkilöstölle annettavaan maakäsittelykoulutukseen.

Ensimmäinen kovan JASSM-rynnäkköohjuksen ammunta ilmavoimien Hornetista tapahtuu tämänhetkisen arvion mukaan maaliskuussa 2018. Koeammuntaa varten ilmavoimien ohjaajista ja lentoteknisestä henkilöstöstä koostuva osasto siirtyy Yhdysvaltain merivoimien China Laken tukikohtaan Kaliforniaan. Osaston käytössä on kaksi JASSM-integraatiotyötä varten keväällä 2016 Yhdysvaltoihin siirrettyä ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää, jotka palaavat koeammunnan jälkeen kotimaahan.

JASSM-aseistus tulee operatiiviseen käyttöön ilmavoimien Hornet-kalustossa suunnitellussa aikataulussa.
 

´