Hyppää sisältöön

JPH 1/24 -harjoitus päättynyt Satakunnan lennostossa

Satakunnan lennosto
Julkaisuajankohta 30.5.2024 10.54
Tiedote

Satakunnan lennoston järjestämä 22.5. alkanut joukkokoulutuskauden päättöharjoitus JPH 1/24 päättyy tänään ja harjoitusjoukot lähtevät paluumarsseille omiin joukko-osastoihinsa.

Harjoitukseen osallistui enimmillään hieman yli 1300 henkilöä ja se oli Satakunnan lennoston sekä Ilmavoimien vuoden 2024 suurin koulutustapahtuma. Harjoitusjoukot koostuivat varusmiehistä, reserviläisistä sekä henkilökunnasta. Joukkoja harjoitukseen osallistui Ilmavoimien lisäksi Karjalan ja Porin prikaatista sekä Panssari- ja Jääkäriprikaatista.

Harjoituksessa perustettiin toimiva taistelutukikohta Pirkkalan tukikohtaan. Ensimmäisen viikon aikana keskityttiin joukkokohtaiseen koulutukseen ja toisen viikon aikana toteutettiin ns. sovellettu vaihe. Tässä kohtaa tukikohta toimi harjoitusta varten luodussa peliskenaariossa. Sen kautta harjoitusjoukoille luotiin erilaisia tapahtumia, jotka edellyttivät joukoilta toimenpiteitä. Samalla päästiin arvioimaan joukkojen toimintaa erilaisissa tilanteissa.

Koulutuksessa hyödynnettiin myös Ukrainan sodasta saatuja havaintoja kuten drone-toiminnan havaitsemista ja droneilta suojautumista. Oman lisänsä harjoitukseen toi erittäin lämmin sää: raskaiden suojavarusteiden ja aseiden käyttäminen sekä aktiivinen liike tukikohdan alueella haastoivat yksittäisen sotilaan. Nesteyttämisestä, omasta toimintakyvystä ja riittävästä palautumista huolehtiminen on tärkeää.

Harjoitus piti sisällään myös lentotoimintaa F/A-18 -monitoimihävittäjäkalustolla sekä Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskoneilla. Lentotoiminnalla mahdollistettiin taistelutukikohdan perustehtävän harjoittelu: lentokoneiden vastaanottaminen, tankkaaminen, varustaminen ja aseistaminen sekä lähettäminen takaisin ilmaan.

Harjoitus palveli tarkoitustaan hyvin ja asetettuihin harjoitustavoitteisiin päästiin. Varusmiehet, reserviläiset sekä henkilökunta pääsivät harjoittelemaan sodan ajan tehtäviä realistisessa toimintaympäristössä.

Harjoituksen johtaja, Satakunnan lennoston komentaja, eversti Markus Leivo, oli tyytyväinen harjoitukseen:

  • Harjoituskokonaisuus oli laadukas, vaikeusasteeltaan nousujohteinen ja toimiva. Kaikkien harjoitusjoukkojen yleisilme ja toiminta kentällä oli hyvällä tasolla.

  • Joukkojen sodan ajan tehtävien harjoittelun lisäksi pääsimme todentamaan joukon suorituskykyä ja valmiutta. Saimme myös arvokkaita havaintoja siitä, miten edelleen kehitämme omaa toimintaamme.

  • On erittäin tärkeää päästä harjoittelemaan isommissa joukkokokoonpanoissa. Harjoitus osoitti jälleen kerran varusmiespalveluksen koulutuksen sekä osaavan reservin kovan tason ja motivaation.

´