Hyppää sisältöön

Kolmella Ruska 20 -harjoituksesta kotiutuneella reserviläisellä koronatartunta

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 6.10.2020 16.25
Tiedote

Kolmella Ruska 20 -harjoituksesta kotiutuneella reserviläisellä on todettu koronavirustartunta. Henkilöistä kaksi oli osallistunut harjoitukseen Tikkakoskella ja yksi Rovaniemellä.

Tikkakosken tapauksissa molemmat reserviläiset kotiutettiin heti, kun oli käynyt ilmi, että he olivat ennen harjoituksen alkua altistuneet koronatartunnalle. Heidät kotiutettiin 2. ja 3. lokakuuta jo ennen oireiden alkamista tai tartunnan toteamista. Reserviläiset ohjattiin omien kotikuntiensa terveydenhuollon kautta koronatesteihin. 

Rovaniemen tapauksessa reserviläisen ylähengitystieinfektioon viittaavat oireet alkoivat harjoituksen aikana 30. syyskuuta. Hänet otettiin välittömästi erilleen muista joukoista ja kotiutettiin harjoituksesta 1. lokakuuta oman kotikuntansa terveydenhuollon piiriin. Myös tässä tapauksessa altistuminen oli tapahtunut ennen harjoitusta.

Reserviläiset kotiutettiin harjoituksesta Puolustusvoimien kuljetuksin sekä Tikkakoskella että Rovaniemellä. Kaikista kolmesta koronatartunnasta on saatu laboratoriovarmennus, ja Sotilaslääketieteen keskus on aloittanut tartuntaketjujen jäljityksen. 

Tämän hetken tiedon mukaan Tikkakosken tapauksissa altistuneita on yhteensä 13 ja Rovaniemen tapauksessa 15. Altistuneet reserviläiset majoittuivat samoissa teltoissa kuin henkilöt, joilla koronatartunnat todettiin. Heidät on kotiutettu harjoituksesta kotikuntiensa terveydenhuollon piiriin. Siviiliterveydenhuollossa toimivaltainen tartuntatautiviranomainen tekee viranomaispäätökset mahdollisista karanteeneista.

Valtioneuvosto linjasi maaliskuussa, että Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan. Tänään päättyvä Ruska 20 on erittäin tärkeä kokonaisuus Ilmavoimien suorituskyvyn ja valmiuden ylläpidossa, sillä reserviläiset kouluttautuvat poikkeusolojen tehtäviin. 

Harjoitus päätettiin järjestää syksyllä tehdyn operatiivisen riskienhallinnan tarkastelun perusteella. Riskien minimoimiseksi harjoituksessa noudatettiin Puolustusvoimien koronariskienhallintaohjeistusta, jonka mukaan kertausharjoitukseen tulee osallistua vain täysin terveenä. Ohjeistuksen mukaisesti reserviläisjoukkoja perustettaessa kaikille jaettiin kasvomaskeja ja vastaanottotarkastusten yhteydessä kotiutettiin välittömästi kaikki, joilla oli ylähengitystieinfektioon viittaavia oireita. Lisäksi harjoitusjoukot jaettiin tavanomaista pienempiin, korkeintaan 50 hengen osastoihin sekä suojaetäisyyksien alittuessa ja sisätiloissa ohjeistettiin käyttämään suojamaskia. 

Rovaniemi Tikkakoski, Jyväskylä
´