Hyppää sisältöön

Koulutustarkastus ilmavoimien kansainväliselle valmiusyksikölle

IlmavoimatLapin lennosto
Julkaisuajankohta 2.11.2017 11.04
Tiedote

Kansainväliselle valmiusyksikölle järjestettiin koulutustarkastus Rovaniemellä viikolla 44. Tarkastuksesta vastasi Ilmavoimien esikunta.

Pelastustoimi harjoittelee ohjaajan pelastamista Hornetin ohjaamosta.

Ilmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö osallistuu Naton nopean toiminnan joukkojen eli NRF:n valmiusvuoroon 1.1.2018–31.12.2018. Ilmavoimien henkilöstöä on koulutettu valmiusyksikön tehtäviin vuoden 2017 aikana.

Valmiusyksikön vahvuus on neljä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja maksimissaan 250 henkilöä, joka koostuu ilmavoimien henkilökunnasta ja reserviläisistä.

Evaluaattoriryhmään kuului useiden eri osa-alueiden asiantuntijoita, mikä mahdollisti kokonaisvaltaisen koulutustarkastuksen NATO-standardien mukaisesti. Koulutustarkastuksessa arvioitiin yksikön osaamista, sopivuutta ja suorituskykyä kansainvälisiin tehtäviin.

Yksikön henkilöstö harjoittelee ensisammutustaitoja.

- Koulutustarkastus on kokonaisuudessaan mennyt suunnitelmien mukaisesti. NRF-yksikön koulutus on ollut erittäin nousujohteinen ja yksikkö on pystynyt vastaamaan asetettuihin haasteisiin hyvin. Koulutuksen aikana yksikkö on oppinut toimimaan joukkona ja se näkyy positiivisesti toiminnassa. Erityisen iloinen olen ollut varusmiesten osaamisesta ja asennoitumisesta, koulutustarkastuksen johtaja Ilmavoimien esikunnasta kertoo.

- Voisi sanoa että evaluointitilanteessa yksikkö asetetaan pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen. Samaan aikaan on useita eri tapahtumia, jotka yksikön tulee ratkaista. Niin pahaan tilanteeseen emme yksikköä saaneet, että se ei tilanteesta olisi selvinnyt.

Ilmavoimien varusmiehet aseistavat Hornetia osana koulutustarkastusta.

Ilmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö osallistuu Naton nopean toiminnan joukkojen eli NRF:n valmiusvuoroon 1.1.2018–31.12.2018. Ilmavoimien henkilöstöä on koulutettu valmiusyksikön tehtäviin vuoden 2017 aikana. Valmiusyksikön vahvuus on neljä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja maksimissaan 250 henkilöä, joka koostuu ilmavoimien henkilökunnasta ja reserviläisistä.

Suomi on osallistunut NRF:n täydentävän toiminnan joukkopooliin vuodesta 2012 alkaen joka vuosi. Osallistuminen valmiusjoukkoihin kehittää ja ylläpitää puolustusvoimien ja ilmavoimien uskottavuutta, valmiutta ja kriisinhallintatehtävien edellyttämää kansainvälistä sotilaallista suorituskykyä sekä yhteensopivuutta. Opittuja taitoja hyödynnetään edelleen kansallisen puolustuksen kehittämiseen ja kotimaiseen viranomaisyhteistyöhön.

Yksikö harjoittelee toimintaa tulipalon sattuessa.

Valmiusvuoron aikana ilmavoimilla tulee olla kyky perustaa ja lisäkouluttaa operaatioon lähetettävä kansainvälinen valmiusyksikkö, tehdä tarkastus tukikohta- ja toiminta-alueelle sekä johtaa valmiusyksikön huollon ja logistiikan tuki operaation aikana.

Ilmavoimien yksikkö voi valmiusaikanaan suorittaa erilaisia ilmasta ilmaan -operaatioita. Näitä ovat esimerkiksi lentokieltoalueen valvonta, tärkeän kohteen suojaaminen ilmasta tulevaa uhkaa vastaan sekä ilmaoperaation suojaaminen tai saattaminen.

Nopean toiminnan joukot ovat valmiusaikanaan 60 vuorokauden lähtövalmiudessa. Mahdollinen joukon käyttö esimerkiksi kriisinhallintaoperaatiossa vaatii erillisen kansallisen tason poliittisen päätöksen. Kansainvälisiin operaatioihin osallistuminen on valmiusyksikön tehtäviin koulutetuille vapaaehtoista.

Koulutustarkastukseen kuului useita lääkinnällisiä harjoitustapauksia.

 

´