Hyppää sisältöön

Lentotoimintaharjoituksia kaikissa Ilmavoimien joukko-osastoissa viikolla 46

Ilmavoimat
2.11.2020 10.03
Tiedote
F/A-18 Hornet Rovaniemen tukikohdassa.
F/A-18 Hornet Rovaniemen tukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat / Tuulia Kujanpää.

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot järjestävät lentotoimintaharjoituksia 9.‒13. marraskuuta 2020.

Rissalan, Rovaniemen, Oulunsalon, Pirkkalan ja Tikkakosken tukikohdista lennettävissä harjoituksissa on mukana yhteensä lähes 30 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja yhdeksän Hawk-suihkuharjoituskonetta. Harjoitusten tavoitteena on lentää koulutusohjelmien mukaisia lentoja, ylläpitää Ilmavoimien valmiutta sekä harjoittaa henkilöstöä poikkeusolojen lentotoimintaan. 

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n Hornetit lentävät Vilkku 20 -harjoituksen Rissalan tukikohdasta. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Rissalasta pääosin Kuopion, Joensuun, Kajaanin, Oulun ja Jyväskylän väliselle alueelle.

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n Hornetit lentävät Otava 20 -harjoituksen Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista. Lentotoimintaa on maanantaista perjantaihin 9.‒13. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Rovaniemeltä ja Oulunsalosta pääosin Rovaniemen, Ivalon, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun väliselle alueelle sekä Perämeren ylle.

Satakunnan lennoston Ilmataistelukeskus lentää Touho 20 -harjoituksen Pirkkalan tukikohdasta Hornet- ja Hawk-kalustolla. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12.11. kello 9‒22 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Pirkkalasta pääosin Tampereen, Jämsän ja Seinäjoen väliselle alueelle.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawkit lentävät Tuppi 20 -harjoituksen Tikkakosken tukikohdasta. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 9.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Tikkakoskelta pääosin Jyväskylän, Jämsän, Kokkolan ja Kuopion väliselle alueelle.

Harjoituksiin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yksittäisiä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksissa käytetään Hornetien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoitukset toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Koronavirustilanteen takia harjoituksiin osallistuva henkilöstö on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.