Hyppää sisältöön

Materiaalipudotuskyky mahdollistaa maassa toimivien joukkojen tukemisen

Satakunnan lennosto
Julkaisuajankohta 4.1.2022 14.20
Uutinen
CDS-pudotus C-295M-kuljetuskoneesta
CDS-pudotus C-295M-kuljetuskoneesta. Kuva: Portugalin ilmavoimat / Manuel Cascalheira.

Ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskoneet voivat tukea maassa toimivia joukkoja kuljetuslentojen lisäksi myös materiaalipudotuksin. Container Delivery System (CDS) -materiaalipudotusjärjestelmä mahdollistaa aiempaa suurempien kuormien pudottamisen turvallisesti ja tehokkaasti.

C-295M on taktinen kuljetuskone, joka kykenee toimimaan pienten lentopaikkojen lyhyiltä ja kapeilta kiitoteiltä. Ilmavoimien käytössä on kolme C-295M-kuljetuskonetta, jotka on sijoitettu Satakunnan lennoston Tukilentolaivueeseen. Kaksi ensimmäistä konetta toimitettiin Suomeen vuonna 2007 ja kolmas vuonna 2011. Kuljetuslentojen lisäksi C-295M-kalustolla on lennetty laskuvarjojääkärien hyppykoulutuslentoja ja suoritettu pienmateriaalipudotuksia.

Satakunnan lennosto ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Järjestelmäkeskus ovat kehittäneet C-295M-kaluston materiaalipudotuskykyä Maavoimien toimeksiannosta. Container Delivery System (CDS) -materiaalipudotusjärjestelmä tehostaa kuljetuskoneiden kykyä tukea maassa toimivia joukkoja. Käytännössä CDS-pudotuksin on mahdollista toimittaa esimerkiksi välttämättömiä varusteita tai elintarvikkeita. Harjoituspudotuksissa CDS-palletit kuormataan pääasiassa hiekkasäkeillä ja vesitynnyreillä.

C-295M kuormataan harjoituspudotusta varten. Kuva: Portugalin ilmavoimat / Manuel Cascalheira.

Koulutus CDS-pudotustoimintaan yhteistyössä Portugalin ilmavoimien kanssa

CDS-pudotustoiminnan edellyttämä käyttäjäkoulutus toteutettiin lokakuussa 2021 yhteistyössä Portugalin ilmavoimien kanssa. Portugalin ilmavoimien käytössä on yhteensä 12 C-295M-kuljetuskonetta, joten Portugali on Espanjan ja Puolan ilmavoimien ohella yksi Euroopan merkittävimmistä C-295M-käyttäjistä. Satakunnan lennoston ja Järjestelmäkeskuksen henkilöstön koulutus CDS-materiaalipudotusjärjestelmän käyttöön toteutettiin Portugalin ilmavoimien 502 ”Elefantes” -laivueen Montijon tukikohdassa. Käyttäjäkoulutuksen myötä CDS-pudotustoiminnassa on saavutettu alustava operatiivinen suorituskyky (initial operational capability, IOC).

‒ Opiskelimme koulutuksessa CDS-materiaalipudotusjärjestelmän toimintaa sekä teoriassa että käytännössä. Portugalilaiset isännät hoitivat koulutuksen rautaisella ammattitaidolla. Myös sääolosuhteet olivat suosiolliset, joten saimme lennettyä riittävän määrän harjoituspudotuksia ja saavutimme koulutustavoitteet, kertoo sotilasmestari Timo Poikonen Satakunnan lennoston Lentotekniikkalaivueesta.

Materiaalipudotustoiminta perustuu Maa- ja Ilmavoimien yhteistyöhön. Kuljetuskoneen kuormamestarilla on oltava loadmaster-kelpuutuksen lisäksi täsmäkoulutus CDS-pudotustoimintaan. Kuormamestari vastaa koneen oikeaoppisesta kuormaamisesta, kuorman rigauksesta rahtitilaan, pudotuksesta sekä koneen rahtitilan turvallisuudesta lennon aikana. Pudotustoiminnan turvallisuus varmistetaan riittävällä koulutuksella ja kertauksella, vakioiduilla toimintatavoilla, tarkistuslistoilla sekä saumattomalla yhteistyöllä pudotustoimintaan liittyvän maaorganisaation kanssa. 

Ilmavoimien C-295M Tancosin tukikohdassa Portugalissa. Kuva: Portugalin ilmavoimat / Manuel Cascalheira.
´