Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Ilmavoimat

Midnight Hawksin kausi jatkuu lakeuksilla

Ilmavoimat 27.8.2020 10.51
Tiedote

Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks harjoittelee esityslentokauden seuraavaa esitystä varten. Tämän kauden esitykseen näyttävyyttä tuovat pystyliikkeet.

 
 

Kaudella 2020 Ilmasotakoulun ilmataistelulennonopettajista koostuvassa Midnight Hawksissa lentävät viime vuodelta tutut osaston johtaja #1 kapteeni Vesa Loukko, vasemmalla siipipaikalla numerolla #2 kapteeni Eero Mannismäki ja oikealla siipipaikalla numerolla #3 kapteeni Juho Tervahartiala.

Uutena kauden lentävään kokoonpanoon liittyi kapteeni Oskari Tähtinen, joka lentää jonopaikkaa numerolla #4. Hän on aikaisemmin toiminut muun muassa F/A-18 Hornet -ohjaajana Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:ssä. Kesällä 2018 hän siirtyi Ilmasotakouluun Hävittäjälentolaivue 41:een.

– Jo kadettipoikana Kauhavalla Midnightin lentämistä ihastellessa heräsi haave, että olisi hienoa, jos joku päivä pääsisi itsekin moista tekemään. Tällä kaudella haave on toteutunut, ja onkin ollut uskomattoman upea fiilis päästä lentämään yhteen maailman parhaista taitolento-osastoista, hän kuvailee.

Viime kauden Tähtinen tutustui Midnight Hawksin tehtäviin maasta käsin kuuluttajana ennen siirtymistään jonopaikalle.

– Totuttautuminen nelosen jonopaikalla lentämiseen oli yllättävänkin kivutonta ja luonnollista, kiitos aiempien nelospaikan lentäjien erittäin hyvän opetuksen ja koutsauksen. Koska voin nelosena luottaa siihen, että siipikoneet lentävät tarkasti ja ykkönen johtaa osastoa määrätietoisesti ja täsmällisesti, on jonopaikalla lentäminen lähes puhdasta nautintoa, vaikka paita yleensä märkä lennon jälkeen onkin. Neloselle tämän kauden sarjassa hauskin osuus on hajotusosion kohtaamiset ja kita, joissa pääsee hieman irti muodostelmasta ja toteuttamaan itseään. 

Midnight Hawksin lentävän kokoonpanon lisäksi myös taitolento-osaston maassa toimiva henkilöstö on vaihtunut. Selostajan tehtävää hoitaa kapteeni Jussi Nokso, ja osaston teknisenä johtajana aloitti kapteeni Marko Nieminen.

Valvojana jatkaa toista kautta kapteeni Heikki Kankkio.

Näyttäviä pystyliikkeitä

Vallitsevien olosuhteiden vuoksi esityslentokausi jää tänä vuonna lyhyeksi. Taitolento-osasto esiintyi ensimmäistä kertaa puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta Helsingin yllä. Nyt esityksestä päästään nauttimaan Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Kauhava Air Show’ssa 29.–30. elokuuta, kun Midnight Hawks nousee siivilleen lakeuksilla entisellä kotikentällään.

Ohjelmaa on tälle kaudelle hieman tiivistetty. Suurin ero aikaisempiin vuosiin näkyy muodonmuutoksissa, joita tehdään enemmän nyt myös yksittäisten liikkeiden aikana. Näyttävyyttä sarjaan tuovat pystyliikkeet, joita tämänvuotiseen sarjaan on lisätty. Lisäksi hajotusosio on selkeästi erilainen kuin edellisinä vuosina. Osaston tavaramerkki, tiivis vinoneliö, kuuluu ohjelmistoon myös tällä kaudella. Sarjassa lennetään matalimmillaan vain sadan metrin korkeudella, ja koneiden nopeus vaihtelee 200–800 km/h välillä.

Rajoitukset huomioidaan

Koronarajoitusten vuoksi Midnight Hawksin jäsenet on jaettu eri ryhmiin, jotka eivät ole tekemisissä keskenään. Harjoitusten läpiviennissä onkin jouduttu käyttämään vaihtoehtoisia tapoja. Esimerkiksi Midnight Hawks -lentotehtävät on annettu ulkotiloissa turvavälejä noudattaen. Turvaväleistä huolehditaan myös lentonäytöksessä, sekä ilmassa että maassa.

Tähtinen toivottaa yleisön tervetulleiksi seuraamaan Midnight Hawksin esitystä tulevana viikonloppuna.

– Kausi on ollut olosuhteista johtuen melko tynkä, ja toivottavasti ensi kaudella päästään hieman enemmän jakamaan ilmailun ilosanomaa yleisölle. Nautitaan kuitenkin tänä vuonna Kauhavan lentonäytöksestä senkin edestä!

Seuraa Midnight Hawksia

Midnight Hawksin esittelysivu

Midnight Hawks Instagramissa

 

Ilmavoimat sosiaalisessa mediassa

Facebook

Twitter

Instagram