Hyppää sisältöön

"En juuri tiedä hienompaa"

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 10.5.2023 9.07
Tiedote

Esityslentokaudella 2023 Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks yhdistää uutta ja tuttua niin lennettävässä sarjassa kuin osaston kokoonpanossa.

Midnight Hawksin lentävä kokoonpano Hawkin vieressä
Kapteeni Petteri Wahlgren, kapteeni Joonas Sunnari, kapteeni Ville Kirijatshenko ja kapteeni Juho Tervahartiala kuuluvat Midnight Hawksin lentävään kokoonpanoon kaudella 2023.

Viime kauden tapaan numerolla 1 osastoa johtaa kapteeni Juho Tervahartiala. Edelliseltä kaudelta tuttu on myös oikean siiven numero 3, kapteeni Joonas Sunnari. Viime kauden kaksi seiskapaikkalaista, kapteenit Ville Kirijatshenko ja Petteri Wahlgren, liittyvät osastoon uusina lentävinä jäseninä, Kirijatshenko vasemmalle siivelle numerolle 2 ja Wahlgren jonopaikalle numerolle 4.

Esityslentosarja on yhdistelmä yleisölle tuttuja ja uusia liikkeitä. Kokonaisuus on dynaaminen ja monipuolinen, ja sen ideointi alkoi jo viime kauden loppupuolella. Yhtenä uutena liikkeenä sarjassa on näyttävä viuhka, minkä lisäksi taivaalle piirtyy muun muassa sydän. Vanhoista tutuista liikkeistä mukana on muun muassa vaikuttava rivisilmukka. Eri keliolosuhteille on omat lentosarjansa, ja liikkeille löytyy vastine myös muiden keliolosuhteiden sarjoista. 

– Harjoittelu on sujunut erinomaisesti. Olosuhteet ovat suosineet ja uudet jäsenetkin ovat saaneet rauhassa keskittyä lentämiseen, ja sarja on hieno. Erityisesti jättöpyörre ja sydän ovat näyttäviä liikkeitä, kertoo kapteeni Tervahartiala. 

Ensimmäisen kerran yleisö pääsee ihastelemaan Midnight Hawksin tuoretta esitystä Satakunnan lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa 10. toukokuuta. Sen jälkeen esitys nähdään muun muassa Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta Jyväskylässä ja Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä, Turku Air Show’ssa, 17.–18. kesäkuuta. Ulkomailla taitolento-osasto esiintyy esimerkiksi elokuussa Ruotsissa Försvarsmaktens Flygdagissa ja syyskuussa Belgian Air Force Dayssä.

– Paljon on lunastettavaa, mutta luvassa on näyttävä esitys, lupaa oikean siiven kapteeni Sunnari.

Midnight Hawks lentämässä talvisessa maisemassa.
Midnight Hawksin harjoituskausi alkoi alkuvuodesta 2023. Kuva: Lauri Lappalainen

Vaativuus motivoi eteenpäin

Midnight Hawksin ohjaajat korostavat, että taitolento on yhteispeliä, jossa jokaista tarvitaan. Osasto onkin tiivis porukka, joka tukee toisiaan ja kannustaa eteenpäin. Taitolento on vaativa laji, jossa yhdessä koetut onnistumisen elämykset hitsaavat joukon entistäkin saumattomammaksi.

– Vaativuus motivoi myös eteenpäin. Meitä yhdistää se, että haluamme koko ajan kehittyä ja tehdä paremmin, luonnehtii vasemmalle siipipaikalle noussut kapteeni Ville Kirijatshenko.

Tervahartiala kehuu uusien ohjaajien lunastaneen paikkansa heti alusta asti. Uudet jäsenet tuovat ryhmään myös tuoreita ideoita, tekemisen meininkiä ja tunteen paloa, joka inspiroi myös osastossa aiemmin lentäneitä uudella tavalla. 

– Etukäteen jännitti, miten tässä pärjää, mutta tämä on ollut todella palkitsevaa. Odotan innolla, että pääsemme esittelemään työmme tuloksia yleisölle, uutena jonopaikkaa lentämään tullut kapteeni Petteri Wahlgren kertoo.

Timanttia ilmassa ja maassa

Maassa kokoonpanoon kuuluu myös numero 7, joka vastaa Midnight Hawksin esityksen selostamisesta ja musiikista. Seiska tutustuu osaston toimintaan lähemmin, ja hän on tulevan kauden ohjaaja. Tänä vuonna seiskapaikalle on noussut kapteeni Lauri Lappalainen.

– On ollut hienoa päästä mukaan seuraamaan osaston toimintaa niin maasta kuin ilmastakin. Tulevia näytöksiä odotan innolla, ja kesän kohokohta tulee ehdottomasti olemaan Turun lentonäytös, kun pääsee kotiseudulle esiintymään osaston matkassa, hän sanoo.

Osastolla on myös valvoja, numero 0, joka vastaa osaston esitysten valvomisesta maasta käsin. Kapteeni Oskari Tähtinen toimii valvojana nyt ensimmäistä kauttaan. Edelliset kolme kautta Tähtinen lensi osaston takamiehen paikkaa. Valvoja ohjaa toimintaa tarvittaessa radiolla, ja hän vastaa yhdessä osaston jäsenten kanssa esitysten turvallisuudesta.

– Valvojana on ollut mahtavaa päästä ihailemaan osaston esitystä pitkästä aikaa myös yleisön näkökulmasta. Vaikka esityssarja on tänä vuonna aiempaa haastavampi, ovat erityisesti osaston uudet jäsenet osoittaneet ammattitaitonsa siinä, miten helpon näköisesti Midnight-osastolentäminen on otettu haltuun. Uskaltaisin sanoa, että tällä kaudella on tarjolla aivan maailmanluokan show, ja yksi osaston historian hienoimmista sarjoista!

Joukkueeseen kuuluu lisäksi tekniikka, ryhmän ohjaajajäsenet muistuttavat. Mekaanikot huolehtivat siitä, että koneet ovat lentokunnossa ja esitykset sujuvat teknisesti mutkitta. Tänä vuonna osasto on saanut uuden teknisen johtajan, vääpeli Lasse Ahlgrenin.

– Erityisesti kansainväliset näytösmatkat ovat hienoja mahdollisuuksia tehdä töitä yhdessä mekaanikkojen ja ohjaajien kesken. Ne ovat mielenkiintoista vaihtelua arkityöhön, hän sanoo.

Midnight Hawks -tiimin yhteistyön tuloksena syntyy erottamaton kokonaisuus, josta yleisö pääsee nauttimaan koti- ja ulkomaisissa lentonäytöksissä. Koko osasto odottaa innolla, että esityslentokausi pääsee vauhtiin. 

– Tämä on uran huippuaikaa ja huippuvaihe. En juuri tiedä hienompaa, summaa kapteeni Kirijatshenko.

Lue lisää: Midnight Hawksin esittelysivu

Seuraa Ilmavoimia sosiaalisessa mediassa:
- Facebook @ilmavoimat
- Twitter @FinnishAirForce
- Instagram @ilmavoimat

Seuraa Midnight Hawksia sosiaalisessa mediassa:
- Instagram @midnighthawks