Hyppää sisältöön

Nato-tehtäviin osallistuvat suomalaiset hävittäjät saapuivat Romaniaan

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 3.6.2024 19.45
Tiedote

Ilmavoimat osallistuu Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtäviin Romaniassa kesällä 2024. Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät saapuivat Mihail Kogălniceanun tukikohtaan maanantaina 3.6.2024.

Suomalainen F/A-18 Hornet -hävittäjä Mihail Kogălniceanun tukikohdassa Romaniassa. Kuva: Ilmavoimat

 

Ilmavoimien historian ensimmäinen osallistuminen Naton ilmapuolustuksen tehostettuun läsnäoloon eli Air Shielding -toimintaan Romaniassa käynnistyi tänään F/A-18 Hornet -hävittäjien siirtolennoilla Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta Mihail Kogălniceanun tukikohtaan Romaniaan. Siirtolennot toteutettiin Saksan ilmavoimien A400M-ilmatankkauskoneen tukemana ilman välilaskuja. 

Karjalan lennoston komentaja eversti Johan Anttila seurasi Rissalan tukikohdassa luottavaisena hävittäjäosaston lähtöä kohti Romaniaa.
 
‒ Tämä on merkittävä päivä Ilmavoimille ja Karjalan lennostolle. Koneemme siirtyivät tänään Romaniaan suorittamaan Suomen ilmavoimien ensimmäistä Naton rauhan ajan tehtävää, jonka perusajatus on Naton yhteisen puolustuksen ja pelotteen ylläpito. Tämä tehostettu läsnäolo Mihail Kogălniceaun tukikohdassa jatkuu aina heinäkuun loppuun saakka, jonka jälkeen henkilöstö ja materiaali palaavat Suomeen, eversti Anttila kertoo.

Eversti Johan Anttila seurasi Karjalan lennostossa Hornetien lähtöä kohti Romaniaa. Kuva: Ilmavoimat

 

Romaniassa toimivan suomalaisen hävittäjäosaston vahvuus on seitsemän F/A-18 Hornet -hävittäjää ja alle 100 sotilasta. Osasto koostuu pääasiassa Karjalan lennoston kantahenkilökunnasta, mutta mukana on henkilöstöä myös muista Ilmavoimien joukko-osastoista. Ensimmäisessä rotaatiossa osaston johtajana toimii Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Rami Lindström

‒ Karjalan lennostossa on tehty valmisteluita tähän reissuun jo useamman kuukauden ajan. Kaikki toimialat ovat antaneet merkittävän panoksensa, ja erityisesti logistiikkahan on se, mistä ammattilaiset puhuvat. Logistiset virrat lähtivät kohti Romaniaa jo aiemmin keväällä ja rakentajaosasto on valmistellut suomalaisten käyttöön tulevia tiloja, everstiluutnantti Lindström kertoo. 

Everstiluutnantti Rami Lindström toimii suomalaisen hävittäjäosaston komentajana Romaniassa. Kuva: Ilmavoimat

 

Nato-evaluointi kesäkuun alussa

Nato toteuttaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla Romaniassa evaluoinnin, jonka läpäistyään suomalainen hävittäjäosasto on valmis ottamaan päivystysvastuun. Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät päivystävät vuoroviikoin Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon-hävittäjien kanssa Naton sotilaallisen komentorakenteen johdossa. Hävittäjäpäivystyksen lisäksi Romaniassa lennetään partiolentoja ja Hornet-ohjaajien normaalia lentokoulutusta sekä osallistutaan Nato-maiden yhteiseen harjoitustoimintaan. 

‒ Olemme opiskelleet Naton taktiikoita, tekniikoita ja toimintatapoja huolellisesti ennakkoon. Osaston henkilöstö on tehnyt kovasti töitä niin luokkahuoneessa kuin simulaattoreissa, jotta saavutetaan se taso mitä Nato-tehtävät vaativat. Luotan siihen, että evaluointi osoittaa meidän kykenevän tuottamaan suorituskykyistä ilmavoimaa koko liittokunnalle, Lindström toteaa. 

‒ Tämä on Ilmavoimien historian ensimmäinen varsinainen ”Nato deployment”, jossa siirrytään liittokunnan yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtäviin kauas kotimaasta. Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien tuki on ollut suunnitteluvaiheessa erittäin arvokasta. Osallistumalla Air Shielding -toimintaan vahvennamme yhdessä brittien kanssa Romanian ja Bulgarian ilmapuolustusta ja siten koko liittokuntaa – sehän on Naton perusajatus, yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta, hän korostaa. 

Suomalaisia F/A-18 Hornet -hävittäjiä Mihail Kogălniceanun tukikohdassa Romaniassa. Kuva: Ilmavoimat

 

´