Hyppää sisältöön

Ruska 21 -harjoituksen ilmaoperaatiot sujuivat tehokkaasti ja turvallisesti

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 9.10.2021 15.00
Tiedote
Eversti Timo Herranen tarkasti Ruska 21 -harjoituksen Vieremän maantietukikohdassa.
Eversti Timo Herranen tarkasti Ruska 21 -harjoituksen Vieremän maantietukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki.

Ilmavoimien Ruska 21 -harjoituksen lentotoiminta päättyi tänään lauantaina 9.10. kello 15 mennessä. Puolustushaaran vuoden 2021 pääsotaharjoituksen painopisteet olivat vaativien ilmaoperaatioiden toteuttaminen 24/7, reserviläisten kouluttaminen, laajan tukikohtaverkoston hyödyntäminen sekä yhteistoiminta Ruotsin ilmavoimien kanssa.

‒ Ruska 21 -harjoituksen ilmaoperaatiot sujuivat tavoitteiden mukaisesti ja olemme siirtyneet harjoituksen purkuvaiheeseen. Reserviläisistä koostuvat joukot perustettiin alkuviikosta onnistuneesti ja joukot saatiin tehtäviin nopeasti. Reservistä perustettujen joukkojen toimintakyky ja tekemisen taso nousivat ripeästi vaatimusten mukaisesti. Ilmavoimien liikkuva taistelutapa ja laajan tukikohtaverkoston hyödyntäminen eivät olisi mahdollisia ilman osaavia ja motivoituneita reserviläisiä, korostaa harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

Harjoituksen ytimessä oli vaativien ilmapuolustusoperaatioiden lentäminen kaikkina vuorokaudenaikoina. Ruska 21 oli kaikki ilmaoperaation osatekijät sisältävä harjoituskokonaisuus, jonka yhteydessä reserviläiset, kantahenkilökunta ja varusmiehet harjoittelivat poikkeusolojen tehtäviään käytännössä.

‒ Ilmapuolustustehtäviä harjoitelleet joukot lensivät hajautetusta ryhmityksestä mittavia ilmaoperaatioita modernia ja suorituskykyistä hävittäjävoimaa simuloinutta harjoitusvastustajaa vastaan. Operaatiot onnistuivat turvallisesti ja tehokkaasti. Joukot kykenivät muuttamaan omaa toimintaansa ketterästi vastaamaan reaaliaikaisesti kehittynyttä tilannetta, Herranen kertoo.

‒ Sää vaihteli, mutta osoitimme sen, että Ilmavoimat pystyy operoimaan liikkuvan taistelutavan mukaisesti ympäri vuorokauden kaikissa syksyn olosuhteissa. Olen ylpeä kaikkien joukkojemme osaamisesta, hän jatkaa. 

Ruska 21 oli myös osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien tiivistä yhteistyötä. Pirkkalaan tukeutuneet kuusi Gripeniä Blekingen lennostosta (Blekinge flygflottilj F 17) osallistuivat puolustavan joukon ilmaoperaatioihin, ja toinen Gripen-osasto lensi Ruotsin Luulajasta harjoitusvastustajan puolella yhdessä Rovaniemeltä ja Oulusta operoineiden suomalaisten Hornetien ja Hawkien kanssa.

‒ Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa pääsotaharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen. Yhteistyö ruotsalaisten kanssa on korkealla tasolla ja pystymme toimimaan ilmassa tehokkaasti yhdessä, Herranen toteaa.

Ruska 21 -harjoituksen purkuvaihe on parhaillaan käynnissä, ja harjoitukseen osallistuneet reserviläiset kotiutuvat viikonlopun kuluessa.

‒ Kiitän harjoitukseen osallistuneita reserviläisiä, varusmiehiä, kantahenkilökuntaa sekä Ruotsin ilmavoimien henkilöstöä erinomaisesta tekemisestä! Tästä on hyvä jatkaa Ilmavoimien toiminnan jatkuvaa kehittämistä, Herranen tiivistää.


´