Hyppää sisältöön

Ruska 23 tulee tänään päätökseensä

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 30.9.2023 12.15
Tiedote
.
F/A-18 Hornet -hävittäjä nousee Rovaniemen tukikohdasta.

Ilmavoimien pääsotaharjoitus päättyy tänään. Koko Ilmavoimia harjoituttanut Ruska 23 kokosi yhteen noin 4500 sotilasta ja noin 60 ilma-alusta, ja mukana oli lento-osastoja myös kumppani- ja liittolaismaista. Harjoituksen lentotoiminta päättyy tänään kello 15 mennessä.

Harjoituksen keskiössä oli monimutkaisten ilmapuolustusoperaatioiden toteuttaminen ympärivuoro­kautisesti. Yhtenä painopisteenä oli myös hajautetun tukikohtaverkoston hyödyntäminen. Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mahdollistaa osaava ja motivoitunut henkilöstö, eli palkattu henkilökunta, varus­miehet ja reserviläiset. Reserviläisiä harjoitukseen osallistui noin 2600.

Kuva: Puolustusvoimat / Combat Camera

Harjoitus oli myös mahdollisuus syventää yhteistoimintakykyä kansainvälisten kumppani- ja liittolaismaiden kanssa. Harjoitukseen osallistui noin kymmenen ulkomaista hävittäjää. Ruotsalaiset JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjät operoivat Pirkkalan tukikohdasta sekä Kallaxista, Ruotsista. Ison-Britannian F-35-hävittäjät osallistuivat harjoitukseen Queen Elizabeth -lentotukialukselta käsin. Harjoitus syvensi maiden välistä yhteistoimintakykyä sekä lento- että tukikohtatoiminnassa.

– Ruska 23 oli erinomainen osoitus Ilmavoimien korkeasta valmiudesta ja modernista suorituskyvystä, eli siitä, mihin Ilmavoimat pystyy. Harjoitusjoukko pääsi harjoittelemaan muun muassa lentotehtäviä, F/A-18 Hornet -hävittäjien käyttöhuoltoa, tukikohtien suojaamista ja johtamisjärjestelmäyhteyksien rakentamista, kertoo harjoituksen johtaja, eversti Karri Heikinheimo.

– Loistava porukka – kiitos kaikille, eversti Heikinheimo tiivistää.

´