Hyppää sisältöön

Sadat nuoret tavoittelevat jälleen paikkaa Lentoreserviupseerikurssilla

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 2.11.2020 16.10
Tiedote
kaksi lentäjää nousee Vinka-lentokoneen kyytiin platalla ja taustalla näkyy pilvipoutainen maisema

Haku 96. Lentoreserviupseerikurssille on päättynyt. Hakijamäärä heinäkuussa 2021 alkavalle kurssille on kaikkiaan 746. Heistä 39 on naisia.

Ilmavoimien lentokoulutukseen valitaan vuosittain nelisenkymmentä asevelvollista tai naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutunutta, sotilaslentäjän urasta kiinnostunutta nuorta. Edellisen kymmenen vuoden aikana kurssille on hakeutunut vuosittain keskimäärin noin 650 henkilöä. Viime vuonna hakijoita oli 783.

-    Hakijamäärä kertoo, että Ilmavoimien lentäjäkoulutusta arvostetaan, toteaa valintapäällikkö, kapteeni Heikki Kankkio. Tästä määrästä löydämme kyllä henkilöt, joilla on hyvät  edellytykset menestyä sotilaslentäjän ammatissa.

Sotilaslentäjän ura kiinnostaa myös naisia

Naispuolisten hakijoiden määrä oli tarkalleen sama kuin vuotta aiemmin. Jos naisten kiinnostusta sotilaslentäjäksi tarkastellaan pitemmällä aikavälillä, on edellisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut kuitenkin merkittävä muutos. Naisvarusmies Lentoreserviupseerikurssilla ei ole enää aivan harvinaisuus.

-    Hakukriteereiden päivitykset eivät riitä selittämään muutosta. Esimerkiksi siitä, kun leuanveto jäi pois lihaskuntotestistä, on jo lähemmäs kymmenen vuotta, kertaa Kankkio. Eniten vaikutusta lienee yleisellä asennemuutoksella. Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suosio on ylipäätään kasvanut.

Valintaprosessi vie yli puoli vuotta

Seuraava vaihe Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on niin sanottu esikarsinta, jossa hakijoita tarkastellaan ainoastaan heidän ilmoittamiensa ennakkotietojen sekä koulumenestyksen perusteella. Tuosta karsinnasta selvinneet jatkavat fyysisen kunnon arviointiin, joka toteutetaan massatesteillä.

Kaikkiaan lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on kuusi vaihetta, joissa mitataan hakijoiden henkistä ja fyysistä soveltuvuutta sotilaslentäjäksi. Lentoreserviupseerikurssi 96:n kokoonpano on päätetty kesäkuun alkupuoliskolla.
 

Lisätietoja:
valintapäällikkö, kapteeni Heikki Kankkio
Ilmasotakoulu, Ilmavoimien erikoiskurssit
p. 0299 800 (puolustusvoimien vaihde)

´