Hyppää sisältöön

Täppä 22 -harjoitukseen osallistuu Hornet- ja Rafale-hävittäjiä

Lapin lennosto
Julkaisuajankohta 24.10.2022 14.00
Tiedote
Suomalainen F/A-18 Hornet ja kaksi ranskalaista Rafale-hävittäjää lentää taivaalla
Suomalainen F/A-18 Hornet ja kaksi ranskalaista Rafale-hävittäjää. Kuva: Ilmavoimat.

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 järjestää Täppä 22 -lentotoimintaharjoituksen Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdissa 31.10.–4.11.2022. Harjoitukseen osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet- ja ranskalaisia Rafale-hävittäjiä.

Täppä on Lapin lennoston vuosittainen harjoitus, jossa koulutetaan erityisesti nuorimman ikäluokan hävittäjäohjaajia. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu suomalaisten Hornet-hävittäjien lisäksi kaksi Ranskan ilma- ja avaruusvoimien (Armée de l'Air et de l'Espace) Rafale-hävittäjää osana Puolustusvoimien syksyn aktiivista koulutus- ja harjoitustoimintaa kansainvälisten kumppanien kanssa.

– Täppä on nuorimman ikäluokan hävittäjäohjaajille tärkeä lentokoulutusohjelman mukainen harjoitus. Tänä vuonna ranskalaisten osallistuminen tarjoaa tilaisuuden myös kansainväliseen yhteistoimintaan ja ilmataisteluharjoitteluun erilaisen hävittäjätyypin kanssa. Ranskalaiselle osastolle kyseessä on mahdollisuus tutustua Ilmavoimien toimintaan ja Pohjolan arktisiin olosuhteisiin, kertoo harjoituksen johtaja, Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Markku Vihersalo.

Täppä 22 -harjoituksessa lennetään Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista maanantaista torstaihin kello 9–22 välisenä aikana sekä perjantaina kello 9–14. Harjoituksessa on mukana kahdeksan suomalaista F/A-18 Hornet -hävittäjää ja kaksi ranskalaista Rafale-hävittäjää. Ranskalainen lento-osasto tukeutuu Rovaniemelle.

Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemi–Ivalo–Kuusamo–Kajaani–Oulu väliselle alueelle sekä Perämerelle. Yliäänilentoja lennetään vain meren päällä. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään hävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Lisätiedot: Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Markku Vihersalo, puh. 0299 800 (vaihde).

´