Hyppää sisältöön

Lentoteknisen alan rekrytointinäkymät Karjalan lennostossa

Karjalan lennosto
Julkaisuajankohta 20.3.2020 12.51
Uutinen

Lentotekniselle alalle rekrytoidaan vuosittain uusia osaajia Ilmavoimien kaikissa joukko-osastoissa. Lue ajankohtaista tietoa Karjalan lennoston lentoteknisen alan tulevaisuudennäkymistä ja millaisia uramahdollisuuksia lentokonehuoltoaliupseerilla on.

Mies kiipeää hävittäjän ohjaamoon

Lentotekniselle alalle on usein hakuja auki Valtiolle.fi-sivustolla. Mistä tämä johtuu? 
Hakuja on usein auki, koska organisaatiomme on muutoksessa. Esimerkiksi Hornet-hävittäjien korvaamiseen tarvitaan uudelle konetyypille lisää työvoimaa. Myös opistoupseerien eläköityminen ja tiettyjen tehtävien muuttaminen aliupseerin tehtäviksi lisää aliupseerin virkojen hakuja. Näiden lisäksi puolustusvoimauudistuksesta johtuen järjestelemme edelleen joitakin työtehtäviä, jotka näkyvät rekrytoinnissa uusina tehtävinä. 

Miltä alan tulevaisuus näyttää? 
Alan tulevaisuus näyttää hyvältä. Uuden konetyypin valinta julkaistaan ensi vuonna (-21), mikä lisää toimialamme vetovoimaa. Aliupseerien koulutuksen laatu ja joustavuus kehittyvät jatkuvasti parempaan suuntaan. Aliupseerien urapolkuja suunnitellaan aikaisempaa paremmin, jolloin erilaisille ihmisille pystytään tarjoamaan monipuolisia ja nousujohteisia urapolkuja.

Mikä houkuttelee alalle työntekijöitä? 
Alassa houkuttelevat vaihtelevat työtehtävät, etenemismahdollisuudet, itsensä kehittäminen sekä työn merkittävyys. Lisäksi tavallisesta poikkeava työympäristö ja henkilöstön hyvä yhteishenki lisäävät kiinnostavuutta. Maanpuolustus itsessään on jo tärkeää, mutta mikäpä olisi mielekkäämpää kuin saada työskennellä omalla alalla lentokoneiden parissa äärimmäisen mielenkiintoisissa työtehtävissä yhteisen hyvän eteen!

Mies valitsee sopivaa jakoavainta työkaluhyllyköstä

Millainen on henkilöstön vaihtuvuus lentoteknisellä alalla?   
Henkilöstön vaihtuvuus Ilmavoimien ulkopuolelle muiden työnantajien palvelukseen on hyvin vähäistä. Suurin vaihtuvuus tulee eläköitymisistä johtuvista virkojen uudelleen täyttämisistä. Sen sijaan Ilmavoimien sisällä siirrot ovat mahdollisia, mutta pääsääntöisesti omaan halukkuuteen perustuvia. Lennoston sisällä lentotekniikkalaivueessa vaihtuvuus on sen sijaan voimakkaampaa. Työntekijöitä kierrätetään laivueessa säännöllisesti eri yksiköissä ammattitaidon kasvattamiseksi. Sisäinen kierto ja siitä johtuva työn vaihtelevuus, nousujohteisuus sekä monipuoliset työtehtävät ovat merkittäviä alalle sitouttavia tekijöitä. 

Millaisia urapolkuja lentokonehuoltoaliupseerilla on? 
Lentokonehuoltoaliupseerilla on useita eri urapolkumahdollisuuksia. Pääsääntöisesti työtehtävät pysyvät lentotekniikan tehtävissä. Uran alussa valitaan useimmiten yksi kolmesta eri suuntautumisvaihtoehdosta: sähkö- ja avioniikka-, käyttö- tai aselinja. Lentokonehuoltoaliupseerit erikoistuvat myöhemmissä tehtävissä oman suuntautumisen mukaan, minkä jälkeen he toimivat osaamisalansa kouluttajana ja esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Teknisen suuntautumisen lisäksi on mahdollista hakeutua johtotehtäviin ryhmänjohtajasta aina oman jaoksen esimieheksi saakka. Tulevaisuudessa aliupseerien urapoluilla on odotettavissa aikaisempaa enemmän erilaisia esikuntatehtäviä.

Mies vetää tankkausletkua perässään, taustalla hävittäjä

Mitä mahdollisuuksia sopimussotilaana on? 
Sopimussotilaita haetaan Karjalan lennoston lentotekniikkalaivueeseen kahdesta kymmeneen henkilöä vuodessa pääsääntöisesti kotiutuvista apumekaanikoista. Sopimussotilaaksi voivat hakeutua myös muut tehtävistä kiinnostuneet toimittamalla avoimen hakemuksen osoitteeseen [email protected]. Voimme nimetä soveltuvia henkilöitä sopimussotilaan kuuden kuukauden määräaikaiseen virkaan, joka toimii hyvänä ponnahduslautana aliupseerin virkaan. Sopimussotilaan tehtävä on myös loistava mahdollisuus sekä katsoa sopiiko Ilmavoimien lentotekninen toimiala työntekijälle että täydentää aliupseerin virkaan vaadittavaa osaamista.

Millainen henkilö pärjää lentokonehuoltoaliupseerin tehtävässä? 
Haluamme töihin erilaisia ihmisiä. Pääsyvaatimukset läpäissyt ihminen pärjää useimmissa tulevaisuuden tehtävissä. Meillä on tilaa hieman hiljaisemmille persoonille kuin myös kokeneemmille esiintyjille. Tehtäviä löytyy ihmisten johtajille ja teknisemmin orientoituneille ihmisille. Tilanteesta riippuen voit edetä urallasi nopeastikin tai viipyä eri tehtävissä pidempään. Myös niille, jotka eivät kaipaa varsinaista urakehitystä, löytyy useimmiten organisaation kannalta merkittävä tehtävä. Tärkeintä on olla karsimatta itse itseään pois vaan hakeutua rohkeasti töihin!

Lue myös Karjalan lennostossa lentokonehuoltoaliupseerina työskentelevän Emilian uratarina seuraavan linkin takaa: https://puolustusvoimat.fi/tekniikka ja seuraa avautuvia tehtäviä Valtiolle.fi-sivustolta! 

Mies makaa hävittäjän sisällä