Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelusta ratin takana arvostetaan logistiikka-alalla

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 2.7.2021 14.28
Uutinen
Kersantti Veera Emaus istuu puolustusvoimien kuorma-auton etupuskurilla alahelman päällä.
Autoilusta kiinnostuneelle Veera Emaukselle sotilaskuljettajan tehtävät olivat itsestään selvä koulutushaaravalinta.

Sotilaskuljettajana Ilmasotakoulussa palveluksensa suorittaneelle, kersantin palvelusarvolla kotiutuneelle Veera Emaukselle naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen oli luonteva päätös. Mitään suurempaa harkintaa ei edes tarvittu.

- Ei minulla ollut mitään syytä miksi en olisi lähtenyt inttiin. Mutta totta kai se jännitti, kun laitoin paperit eteenpäin, myönsi Emaus.

Palvelustehtävän suhteen nuorella naisella oli selvät suunnitelmat ja kiinnostuksen kohteet.

 - Ihan alusta alkaen olen ollut innostunut autoiluhommista ja myös moottorit kiehtovat. Ja onhan tämä jännittävää ja ihan hauskaa hommaa, kertoi reservin kersantti Emaus palveluksensa loppumetreillä. 

Kuljetusalan koulutus ja siviilissäkin arvostetut pätevyydet

Ilmavoimien sotilaskuljettajaksi pääsy edellyttää erillistä hakeutumista erikoiskurssille. Kurssille voi hakea kaksi kertaa vuodessa. 

Ilmavoimien sotilaskuljettajakoulutus sisältää BECE-luokan ajokorttiopetuksen, perustason ammattipätevyydet sekä ADR-koulutuksen vaarallisten aineiden kuljettamiseen. Laivuekuljettajiksi valitut saavat pätevyyden toimia lentokentällä polttoaine-, puhdistus- ja laitehuoltotehtävissä. 

Koulutuksia arvostetaan korkealle siviilissä. Sen tiesi myös Emaus.

- Aion jatkaa autoilun parissa ja lähden vielä opiskelemaan logistiikkaa.  Ajattelin vielä liikenneopettajaksi opiskella, avasi Emaus suunnitelmiaan. Intissä opituista asioista on varmasti hyötyä.

Muutakin kuin ajamista

Ilmavoimien sotilaskuljettajat saavat kattavan kuljetusalan koulutuksen. He toimivat vaihtelevassa ja haastavassa ympäristössä ja käyttävät monipuolista ja eri kokoluokan kalustoa. 

- Opimme myös, että yksin ei tarvitse isojen ajoneuvojen kanssa esimerkiksi metsässä, ahtaissa paikoissa toimia, kuvaili Emaus. Vaikka itse olet kuskina, niin ajoneuvon ulkopuolella on henkilöitä, jotka ovat tarvittaessa apuna.

Ennakkoon kersantti Emaus oli kuullut Ilmavoimien sotilaskuljettajakoulutuksesta aiemmin palveluksessa olleilta ystäviltään. Hän vakuutti inttiajan vastanneen odotuksia. 

- Parasta antia on ollut se, että olen päässyt tutustumaan näihin ajoneuvoihin. Olemme perehtyneet myös siihen, miten nämä autot toimivat, kertoi Emaus. Emme keskity pelkästään ajamiseen.  

Mahdollinen tuleva kertausharjoituskutsu olisi tervetullut.

-   Sitten kun tulee kertaamaan, niin tietää jo suurin piirtein mikä on homman nimi, Emaus arvioi.  Ei niin sanotusti enää opetella vaan päästään suoraan tekemään.

Emauksen suhtautuminen omaan poikkeusolojen tehtävään oli hänellä kirkkaana mielessä.

- Kyllä silloin lähdetään, kun on tarvekin, totesi Emaus vakavoituen. 
 

Teksti: Laura Kaipainen

Joukko-osasto Sotilaskuljettaja Tikkakoski, Jyväskylä