Hyppää sisältöön

Viileää toimintaa ja villasukkia Hanki 24 -harjoituksessa

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 2.3.2024 14.01
Uutinen
Kuva: Ilmavoimat

Useimmat Ilmasotakoulun reserviläiset tulivat ensimmäistä kertaa talviharjoitukseen varusmiespalveluksen jälkeen, sillä Ilmavoimien suuria harjoituksia ei yleensä ole järjestetty sydäntalvella. Valtaosa tuli myös ensimmäistä kertaa Nato-maan harjoitukseen, vaikka mukana ei nyt ollutkaan joukkoja liittolaismaista.

Nato herättää reserviläisissä mielenkiintoa ja yhteisharjoituksia odotetaan, mutta muutoin ollaan odottavalla kannalla. Lämpimien maiden liittolaistaistelijoita he evästäisivät Suomen talveen seuraavasti (englanniksi tietenkin, olemmehan kielitaitoinen kansa):

  • "Lämmintä päälle ja liikettä!"
  • "Pitäkää jalat kuivana, sillä pärjää pitkään."
  • "Merinovillavälikerrasto eli 'nallepuku' on parempi kuin mikään."
  • "Oikeat villasukat jalkaan, villa se kun lämmittää niin märkänä kuin kuivanakin.
  • "Kannattaa pitää ase puhtaana ja kuivana, ettei se jumita."
  • ”Pidä maltti ja rauhallisuus kaikessa; erityisesti liikenneturvallisuus on tärkeä asia.”

Reserviläisille on annettu harjoituksessa oppitunteja liikenne-, palo-, ja aseturvallisuudessa sekä henkilökohtaisessa huollossa, joten nämä asiat ovat olleet kaikilla tuoreena mielessä. Hanki 24 -harjoitus toteutuikin turvallisesti Ilmasotakoulussa ilman suurempia haavereita.

Reservin luutnantti Juho Pasanen on ensimmäisessä kertausharjoituksessa vuoden 2009 Rissalan palveluksen jälkeen. Hän toimii siviilissä järjestyksenvalvojana ja harjoituksessa sotilaspoliisina.


MPK tärkeässä roolissa Hanki-harjoituksessa

Jyväskylän varuskunta ja sen lähialueet täyttyivät Hanki-harjoituksessa noin tuhannesta kertaavasta reserviläisestä. Useimmat saavat osana harjoitusta kertauksen myös sotilaan perustaidoista, joista ammunta on yksi osa-alue. 

Tikkakosken uuden nousutien Hornet-käytön testausta oli seuraamassa myös tamperelainen reservin luutnantti Roope Kurki, joka kommentoi harjoituksen ammuntoja: "Kuusitoista laukausta ja kaikki tuntui osuvan hienosti. On mukava käydä joka kerta testaamassa oma ampumataito".

Siviilissä diplomia vaille insinööri Roope on kertaamassa kolmatta kertaa varusmiespalveluksen jälkeen. Hänestä harjoituksessa oli parasta kaikki toiminta lentokoneiden ympärillä ja Hornet-hävittäjät.

 

Hanki-harjoituksen toteuttaminen olisi hankalampaa ilman Maanpuolustuskoulutus MPK:n kouluttajia, jotka suorittivat omaa kertausharjoitustaan kouluttamalla muita reserviläisiä näissä perustaidoissa. Heidän panoksensa Hanki-ammuntakoulutukseen vapautti Ilmasotakoulun kantahenkilökuntaa toimimaan harjoituksessa vaativampien erityisalojen koulutustehtävissä. 

Ilmasotakoulun ammuntojen lisäksi he toimivat Hanki 24 -harjoituksessa kouluttajina muissa lennostoissa muun muassa taisteluensiavussa, Hornet-lentokonetekniikassa ja suojauksessa noin 30 kouluttajan voimin. Yhteensä MPK:n valtakunnallisessa Ilmapuolustuspiirissä on noin 350 sitoutunutta kouluttajaa.

MPK on Puolustusvoimien operatiivinen kumppani ja sen asema ja tehtävät on määritelty laissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat ohjaa MPK:ta sotilaallisia valmiuksia lisäävän koulutuksen järjestämisessä (SOTVA) vapaaehtoisille. Tämän lisäksi MPK tarjoaa turvallisuustoimintaan ja kriisinkestävyyteen liittyvää koulutusta myös asepalvelusta käymättömille siviileille. (VARTU)

Tulevaisuudessa MPK:n on tarkoitus tarjota reserviläiselle etenevä koulutuspolku eri aselajeissa ja koulutushaaroissa. Monelle vapaaehtoiselle tästä kehkeytyy myös tärkeä harrastus. Reserviläistoiminta tukee monia ulkoiluharrastuksia, kuten retkeilyä ja metsästystä.

Vaikka elämäntilanne ei nyt sallisikaan aktiivista reserviläistoimintaa, kannattaa pitää Puolustusvoimat ajan tasalla ammattitaidostaan, jotta on mahdollisuus kertausharjoituksissa saada omaan osaamiseen paremmin soveltuva sijoituspaikka. Jos esimerkiksi olet hankkinut siviilielämässä kybertaidot, otetaan tällainen osaaminen Puolustusvoimissa erittäin todennäköisesti huomioon poikkeusolojen sijoituksia tehdessä.

Luonetjärven sotilaskoti oli Tikkakosken reserviläisten ja kantahenkilökunnan  rento kohtaamispaikka.


Sekä Hanki 24 -harjoituksessa että MPK:n reserviläistoiminnassa kokoontuvat eri ikäiset ja -taustaiset ihmiset toimimaan yhteisen turvallisuutemme puolesta. Hän, jonka palvelus oli viime vuonna kohtasi tutut tupakaverit ja hän, joka kutsuttiin kertaamaan ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen, näkee ehkä Puolustusvoimat uudelta kannalta perheellisen näkövinkkelistä - perheellisen, jolla on enemmän suojeltavaa ja turvattavaa. 

Kiitos Suomen puolustajille osallistumisesta Hanki 24 -harjoitukseen!
 

´