Skip to content

Ruska 21 -harjoituksessa mukana 50 lentokonetta ja 3 300 sotilasta

Ilmavoimat
21.9.2021 11.00
Tiedote
F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet. Kuva: Ilmavoimat / Minna Pyykönen.

Ilmavoimat järjestää Ruska 21 -ilmaoperaatioharjoituksen 4.‒9.10.2021. Puolustushaaran vuoden pääsotaharjoitukseen osallistuu 50 lentokonetta ja noin 3 300 henkilöä eri puolilla Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat on mukana harjoituksessa.

Ruska 21 on Ilmavoimien vuoden 2021 merkittävin harjoitus, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää Suomen ilmapuolustuksen valmiutta. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana harjoituksessa, joka näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata. Tänä vuonna Ruskan painopiste on Karjalan ja Satakunnan lennostojen reserviläisten, kantahenkilökunnan ja varusmiesten kouluttamisessa.

Ruska 21 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä noin 3 300 henkilöä, joista 1 500 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon. Koneet tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti useille lentopaikoille eri puolilla Suomea.

‒ Ilmavoimat valvoo ja turvaa Suomen ilmatilaa 24/7 ympäri vuoden. Ruska 21 -harjoituksessa kantahenkilökunta, reserviläiset ja varusmiehet harjoittelevat poikkeusolojen tehtäviään käytännössä. Ruskan kaltaiset kaikki ilmaoperaation osatekijät sisältävät harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät Ilmavoimien valmiutta toimeenpanna vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkkoa hyödyntäen. Nämä harjoitukset ovat joukkuepeliä parhaimmillaan, korostaa harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

Ruska 21 on osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Ruotsin ilmavoimista harjoitukseen osallistuu JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat Pirkkalaan sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontalentokone. Harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt puolestaan toimivat Pirkkalan tukikohdassa ja Lohtajan harjoitusalueella.

Ruska 21 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. 

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rissala ja Pirkkala. Harjoituksen aikana puolustavan joukon F/A-18 Hornet -hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Savonlinnan, Varkauden, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kajaanin lentokentille sekä Vieremän maantietukikohtaan. Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Porin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaava joukko puolestaan operoi Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin Luulajasta.

Ruska 21 -harjoituksen lentotoiminta alkaa 4.10. kello 12 ja päättyy 9.10. kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 4.‒5.10. lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta lauantaihin 6.‒9.10. lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina. 

Seuraa Ruska 21 -harjoitusta Ilmavoimien sosiaalisen median kanavissa! #ruska21 #ilmavoimat

Publication

Sotilasilmailun viranomaisyksikön julkaisut Sotilasilmailun viranomaisyksikkö julkaisee sotilasilmailuun liittyviä määräyksiä, ohjeita ja tiedotteita. Sotilasilmailuviranomainen antaa...

Flight training system ready for transition to HX era

FI SV Välj språk för huvudinnehållet EN Select main content language ...

International Co-operation

International Activities Develop Air Force Capability International co-operation is a part of the daily activities of the Air Force. The objective of co-operation is to share information...

Karjalan lennosto yhteystietolaatikko EN

Contact Information Karelia Air Command P.O. Box 5 FI-70901 TOIVALA Keltuntie FI-70901 TOIVALA Telephone +358 299 800 (operator) E-mail (for official contacts) [email protected]

ILMASK etusivun yhteystiedot

Contact Information Air Force Academy P.O. Box 7 FI-41161 TIKKAKOSKI Headquarters Parolantie 6 FI-41160 TIKKAKOSKI Telephone +358 299 800 (operator) Registry office Air Force Academy P.O....

ILMASK etusivun nostot EN

Air Force's Special Programmes ...

ILMASK etusivun päänosto EN

Air Force Academy The primary mission of the Air Force Academy is to train conscripts and...

Air Force Academy Contact Information

Contact Information Air Force Academy P.O. Box 7 FI-41161 TIKKAKOSKI Headquarters Viestitie 50 FI-41160 TIKKAKOSKI Telephone +358 299 800 (operator) Registry office Air Force Academy P.O....

Ilmavoimien esikunta - Yhteystiedot

Contact Information Air Force Command PL 30 FI-41161 TIKKAKOSKI Komentotie 250, Kuikka Telephone +358 40 299 800 (operator) [email protected] [email protected] High Commanders of Air...

Etusivun artikkelit EN

Finnish Air Force to participate in...

Finnish Air Force to participate in Luftförsvarsövning 21 in Sweden

FI SV Välj språk för huvudinnehållet EN Select main content language ...