Hyppää sisältöön

Vilkasta lentotoimintaa Lusissa

Karjalan lennosto
Julkaisuajankohta 28.9.2016 15.16
Tiedote

Maanantaina 26.9. alkanut Karjalan lennoston Baana 2016 -lentotoimintaharjoitus on ehtinyt kolmanteen lentopäiväänsä. Alkuviikon kaunis syyssää on suosinut harjoitusta, ja Lusiin perustetussa maantietukikohdassa on ehtinyt vierailla ilmavoimien lentokalustoa Horneteista kuljetuskoneisiin. Keskiviikkona Lusissa nähtiin myös Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjiä.

Hornet lentoonlähdössä Lusin maantietukikohdassa

Kaksipaikkainen F/A-18D Hornet monitoimihävittäjä lentoonlähdössä Lusin maantietukikohdasta.

Eri puolille maata perustettavat maantietukikohdat ovat osa ilmavoimien taistelutavan mukaista lentokaluston ja joukkojen hajauttamista poikkeusoloissa. Valtakunnan maantieverkostoon perustuvien tukikohtien toiminta eroaa monella tavalla tavanomaisista lentokentistä muun muassa kiitoteinä käytettävien tieosuuksien kapeuden vuoksi.

Lentokonehuoltoaliupseeri tarkastaa Hornetia

Baana-lentotoimintaharjoitukseen osallistuu noin 380 henkilöä, joista 80 on reserviläisiä. Lentokonehuoltoaliupseeri tarkastaa lennolta palannutta Hornetia Lusin maantietukikohdassa.

Ilmavoimat harjoittelee maantietukikohtien perustamista ja lentotoimintaa niistä säännöllisesti. Syyskuun 2016 Baana-lentotoimintaharjoituksessa Karjalan lennosto on perustanut Heinolan Lusissa valtatie 5:llä sijaitsevan maantietukikohdan. Harjoitusviikon aikana tukikohdassa vieraili ilmavoimien lentokalustoa Hornet-monitoimihävittäjistä ja Hawk-suihkuharjoituskoneista CASA C-295M -kuljetuskoneisiin. Ohjaajien lisäksi kokemusta maantietukikohtatoiminnasta on saanut myös Lusissa toimiva maahenkilöstö, joihin kuuluu ilmavoimien henkilökunnan lisäksi noin 80 reserviläistä.

Ruotsalainen Gripen-monitoimihävittäjä laskeutuu Lusissa

Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjä laskeutuu Lusin maantietukikohtaan.

Keskiviikkona 28.9. Lusissa vieraili myös kahdesta Gripen-monitoimihävittäjästä koostuva Ruotsin ilmavoimien osasto. Vierailu oli osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien viikoittaista Cross Border -lentotoimintaa.

Baana 2016 -lentotoimintaharjoitus jatkuu perjantaihin 30.9. asti.

´