Hyppää sisältöön

Arctic Challenge Exercise 23 -lentotoimintaharjoitus 29.5.–9.6.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien isännöimään kansainväliseen Arctic Challenge Exercise 23 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu noin 150 ilma-alusta.

Ilmavoimien F/A-8 Hornet ja kaksi Saksan ilmavoimien Eurofighteria lentämässä ACE 21 -harjoituksessa.
Harjoitukseen osallistuu ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista. Mukana on lisäksi Naton AWACS-johtokeskuskoneita. Arkistokuva vuoden 2021 ACE:sta.

Vuoden 2023 Arctic Challenge Exercise (ACE) on järjestyksessään kuudes Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien yhdessä isännöimä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon.

Harjoituksen johtajana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo. Harjoituksen apulaisjohtajina toimivat eversti Carl-Fredrik Edström Ruotsin ilmavoimista ja eversti Andreas Johansen Norjan ilmavoimista.

Harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja noin 150 ilma-alusta yhteensä 14 eri maan asevoimista. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Nato osallistuu harjoitukseen AWACS-johtokeskuskoneilla.

Suomen Ilmavoimista harjoituksessa on mukana 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa). ACE 23:n päätukikohtina toimivat Suomessa Pirkkala ja Rovaniemi, Ruotsissa Luulaja ja Norjassa Örlanti. Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. 

ACE 23 -harjotuksen pääharjoitusalue.
ACE 23 -harjoituksen pääharjoitusalue.

Vuodesta 2013 alkaen järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät säännöllisesti yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä CBT-lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin, kuten ACE-harjoitukseen.

Lue lisää: ACE 23 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu noin 150 ilma-alusta - Ilmavoimat

 

 

 

´