Hyppää sisältöön

ACE 17 -lentotoimintaharjoituksen joukot ja tukikohdat

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 5.4.2017 13.54
Tiedote

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät 22. toukokuuta – 2. kesäkuuta monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -lentotoimintaharjoituksen. Harjoitukseen osallistuu yli 100 ilma-alusta 11 maasta. Harjoitusjoukot sijoittuvat pääasiassa Norjan Bodøn, Ruotsin Luulajan ja Rovaniemen tukikohtiin, joista jokaisesta käsin toimii useita kymmeniä ilma-aluksia.

 

Hornet-monitoimihävittäjiä ja Ranskan ilmavoimien Mirage-hävittäjä

Arctic Challenge Exercise 17 -harjoitukseen osallistuu muun muassa Ranskan ilmavoimien Mirage-hävittäjiä, joiden tukikohtana toimii harjoituksen aikana Rovaniemi.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise (ACE 17) on järjestyksessä kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa maiden pohjoisosissa järjestettävän harjoituksen toimeenpanon.

ACE-harjoitukset ovat Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO -yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä Cross Border Training (CBT) lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

ACE 17 -harjoituksen skenaariona on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin. Harjoituksen tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuus harjoitella laajamittaista ilmaoperaation suunnittelua ja toimenpanoa todenmukaisessa toimintaympäristössä, jossa ovat mukana monipuolisesti nykyaikaisen ilmasodankäynnin erityyppiset ilma-alukset ja joukot.

Harjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä Ilmavoimien esikunnan Ilmaoperaatiokeskuksesta kertoo, että ACE 17 on kolmen eri valtion ilmavoimien tiiviissä yhteistyössä suunnittelemana, valmistelemana ja toteuttamana ainutlaatuinen lentotoimintaharjoitus koko maailmassa.

– ACE 17:n monikansallisuus, monipuolinen lentokalusto ja ilma-alusten lukumäärä tekevät harjoituksesta mielenkiintoisen sekä vaativan suunnitella ja toteuttaa. Harjoitus onkin erinomainen osoitus Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien kyvystä monipuoliseen ja korkeatasoiseen yhteistoimintaan.

ACE 17:ään osallistuu joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista. Lisäksi mukana on DA-20 -suihkukoneita lentotoimintaharjoitusten tukipalveluita tarjoavasta Cobham plc -yrityksestä Isosta-Britanniasta.

Harjoituksessa on mukana monitoimihävittäjiä, kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, elektronisen sodankäynnin koulutuskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita, kuljetus- ja pelastushelikoptereita sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä. ACE-harjoituksissa uutena ilma-alustyyppinä on mukana yhdysvaltalaisia B-52H -pommittajia, joiden on suunniteltu osallistuvan yhteen lentokierrokseen harjoituksen lopussa. Koneet eivät laskeudu pohjoismaisiin harjoitustukikohtiin eivätkä ne vieraile harjoituksen aikana Suomen ilmatilassa.

Harjoitukseen osallistuvat lentojoukot sijoittuvat Norjan Bodøn, Ruotsin Luulajan ja Rovaniemen tukikohtiin seuraavan jaottelun mukaisesti. Lisäksi osa harjoitukseen osallistuvista ilma-aluksista toimii harjoitusalueen ulkopuolella sijaitsevista kotitukikohdistaan käsin. Muutokset harjoituksen konetyypeissä ja -vahvuuksissa ovat mahdollisia.

ACE 17 -lentotoimintaharjoituksen tunnus

ACE 17 -harjoitukseen osallistuvat ilma-alukset (tilanne 27.4.2017):

Bodø, Norja:

Operaattori

Ilma-alus

Rooli

Määrä

Norjan ilmavoimat

F-16 Fighting Falcon

monitoimihävittäjä

8

DA-20 Jet Falcon

elektronisen sodankäynnin koulutus

2

C-130 Hercules

kuljetuskone

1

Ison-Britannian ilmavoimat

Tornado GR4

hävittäjä-pommittaja

7

Cobham plc (Iso-Britannia)

DA-20 Jet Falcon

elektronisen sodankäynnin koulutus

1

Belgian ilmavoimat

F-16 Fighting Falcon

monitoimihävittäjä

5

Ruotsin ilmavoimat

JAS 39 Gripen

monitoimihävittäjä

8

 

Luulaja, Ruotsi:

Operaattori

Ilma-alus

Rooli

Määrä

Ruotsin ilmavoimat

JAS 39 Gripen

monitoimihävittäjä

18

C-130TP Hercules

kuljetus- ja tankkauskone

1

ASC 890 Argus

valvonta- ja taistelunjohtokone

1

Sveitsin ilmavoimat

F/A-18 Hornet

monitoimihävittäjä

8

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat (USAFE)

KC-135 Stratotanker

ilmatankkauskone

1–2

 

Rovaniemi:

Operaattori

Ilma-alus

Rooli

Määrä

Ilmavoimat (Suomi)

F/A-18 Hornet

monitoimihävittäjä

12

CASA C-295M

kuljetuskone

1

Pilatus PC-12

yhteyskone

1

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat (USAFE)

F-15 Eagle

monitoimihävittäjä

12

Ranskan ilmavoimat

Mirage 2000

monitoimihävittäjä

6

Rafale

monitoimihävittäjä

3

Saksan ilmavoimat

MRTT-310

monitoimitankkauskone

1

Kanadan ilmavoimat

C-130T Hercules

kuljetus- ja tankkauskone

1

Maavoimat (Suomi)

NH90

kuljetus- ja pelastushelikopteri

3

 

Suomen, Norjan ja Ruotsin ulkopuolelta toimivat osanottajat:

Operaattori

Ilma-alus

Rooli

Määrä

Yhdysvaltain ilmavoimat

B-52H Stratofortress

pommittaja

2–3

Ison-Britannian ilmavoimat

A330 Voyager

monitoimitankkauskone

1

Alankomaiden ilmavoimat KDC-10 tankkauskone 1

 

Ison-Britannian ilmavoimien Tornado-hävitttäjäpommittajia

Ison-Britannian ilmavoimat osallistuu ACE 17:ään muun muassa Tornado-hävittäjäpommittajilla.

´