Hyppää sisältöön

Arctic Challenge Exercise 19 -lentotoimintaharjoituksen lentävät joukot ja tukikohdat

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 21.5.2019 15.20
Tiedote

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien järjestämä ACE 19 -lentotoimintaharjoitus alkaa keskiviikkona 22. toukokuuta. Harjoitukseen osallistuu yli 100 ilma-alusta ja useita satoja henkilöitä yhdeksästä maasta. Harjoitusjoukot sijoittuvat pääasiassa Norjan Bodön, Ruotsin Kallaxin ja Rovaniemen tukikohtiin.

Harjoituksessa lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 (Suomen aikaa). Lentotoimintaa on myös helatorstaina. Harjoituksen lentotoiminta-alue sijoittuu Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Harjoituksen lentotoiminnassa käytetään koneen omasuojajärjestelmään kuuluvia soihtuja ja silppua.

ACE 19 -lentoaluekartta

Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen kahdellatoista F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä sekä yhdellä CASA C-295 -kuljetuskoneella ja yhdellä Pilatus-yhteyskoneella Rovaniemen tukikohdasta. Maavoimat osallistuu harjoitukseen Utin jääkärirykmentin kolmella NH-90 helikopterilla. Helikopterit tukeutuvat Lapin lennostoon.

Lisäksi Rovaniemen tukikohtaan tukeutuu Yhdysvaltain merijalkaväen kahdeksan F/A-18C -Hornetia sekä Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien kahdeksan F-16 -hävittäjän osasto.

Vuoden 2019 Arctic Challenge Exercise on neljäs Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. ACE-harjoitukset ovat Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO -yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä Cross Border Training (CBT) lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Ruotsin ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa maiden pohjoisosissa järjestettävän harjoituksen toimeenpanon.

Joukot Ja tukikohdat

ACE 19:ään osallistuu joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Ison-Britannian, Ranskan, Saksan, Tanskan ja Yhdysvaltain asevoimista. Lisäksi mukana on ilma-aluksia Naton ilmavalvonta- ja taistelunjohtokoneita (AWACS) operoivasta E-3A Componentista.

Harjoitukseen osallistuvat lentojoukot sijoittuvat Norjan Bodön, Ruotsin Kallaxin ja Rovaniemen tukikohtiin seuraavan jaottelun mukaisesti. Lisäksi osa harjoitukseen osallistuvista ilma-aluksista toimii harjoitusalueen ulkopuolella sijaitsevista kotitukikohdistaan käsin. Muutokset harjoituksen konetyypeissä ja -vahvuuksissa ovat mahdollisia.

Bodö, Norja:

Kallax, Ruotsi:

Rovaniemi:

Örlanti, Norja:

Suomen, Norjan ja Ruotsin ulkopuolelta toimivat osanottajat:

 

Lisätietoja harjoituksesta antaa ACE 19 -harjoituksen kansallinen johtaja eversti Antti Koskela. Kysymykset pyydetään osoittamaan sähköpostitse osoitteeseen [email protected]