Hyppää sisältöön

Baana 22 -harjoitus järjestetään Joutsassa

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 15.9.2022 14.42
Tiedote
Hornet-hävittäjä rullaa asfaltilla, taustalla metsää.
Kuva: Puolustusvoimat

Ilmasotakoulu järjestää Baana 22 -harjoituksen Joutsassa 25.–30.9.2022. Harjoituksen ajaksi nelostie suljetaan varalaskupaikan kohdalta.

Baana on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus. Harjoituksen järjestämisvastuu kiertää Ilmavoimien joukko-osastojen kesken, ja vuonna 2022 on Ilmasotakoulun vuoro. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen.

Baana 22 -harjoituksessa lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 26.–29.9.2022 päivittäin kello 10.00–23.30 välisenä aikana. Harjoituksen lentotoiminnallisina tavoitteina on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan päivä- ja yölento-olosuhteissa sekä toteuttaa valmiusohjaajien kertauslentoja. Harjoituksessa lennetään kaikilla Ilmavoimien konetyypeillä. Lukumäärällisesti eniten harjoituksessa on mukana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Hornetit tukeutuvat Karjalan lennoston Rissalan tukikohtaan.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 200 henkilöä, joista reserviläisiä on noin 70. Tärkeä tavoite on harjoitella kantahenkilökunnan ja reserviläisten yhteistoimintaa. Lentotekniikan henkilöstöä ja reserviläisiä harjaannutetaan toimimaan maantietukikohdassa ja sen perustamisessa sekä tuki- ja pelastustoiminnassa. Johtamisjärjestelmistä vastaavat joukot tuottavat tilapäisen tukikohdan tarvitsemat viesti-, lennonvarmistus- ja sähkövoimajärjestelmät. Sotilaspoliisit puolestaan varmistavat harjoitusalueen turvallisuuden. Joutsan varalaskupaikkaa on kunnostettu harjoitusta varten ja reunaosien puustoa on harvennettu. 

Puolustusvoimat on ottanut harjoituksen ajaksi hallinnollisella päätöksellä käyttöönsä harjoitusalueen, joten siellä ei voi liikkua ilman Puolustusvoimien lupaa. Koko harjoitusalueella on drone-lennätyskielto maanantaista torstaihin 26.9.2022 klo 06.00 – 29.9.2022 klo 23.30 välisenä aikana.

ELY-keskus sulkee nelostien välillä Korpilahdentien liittymä – Pertunmaantien liittymä sunnuntaina 25.9.2022 kello 20.00. Tie avataan liikenteelle perjantaina 30.9.2022 kello 06.00. Sulun aikana liikenne ohjataan kiertotielle. ELY-keskus on tiedottanut kiertotiejärjestelyistä tarkemmin. Jos mahdollista, on sulun aikana suositeltavaa käyttää Jyväskylän ja Lahden välisenä reittinä valtatietä 24 Päijänteen länsipuolella. Joutsan kunta tiedottaa asukkailleen harjoituksen aiheuttamista muutoksista päivittäiseen elämään.

Lisätietoja: Harjoituksen johtaja eversti Vesa Mäntylä, puh. 0299 800 (vaihde).

´