Hyppää sisältöön

Esittelyssä Ilmavoimien Hornet-esityslentäjä kapteeni Jukka Asmundela

Ilmavoimat
26.8.2020 9.55
Tiedote

Karjalan lennoston kapteeni Jukka Asmundela lentää Ilmavoimien Hornet-sooloa kaudella 2020. Tämän vuoden esityksessä lennetään Hornetin lentoalueen ääripäissä.

 
 

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä lennettävä soolo esittelee yleisölle Hornetin suorituskykyä ja Ilmavoimien ohjaajien ammattitaitoa. Tänä vuonna koronapandemian vuoksi lyhyeksi jäävällä esityslentokaudella Ilmavoimien Hornet-esityslento päästään näkemään ensimmäisen kerran Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Kauhavalla. Pääesityslentäjä kapteeni Jukka Asmundelan varaesityslentäjänä toimii kapteeni Anssi Nieminen Lapin lennostosta.

Kapteeni Jukka Asmundela kertoo hävittäjälentäjänä toimimisesta, esityslentoon valmistautumisesta ja suunnittelemastaan F/A-18 Hornet -soolosta:

Miten päädyit Ilmavoimiin ja miten sinusta tuli hävittäjälentäjä?

Lentäminen on kiehtonut minua jo pienestä pitäen, sillä siihen liittyy pienelle ihmiselle jotain hankalasti ymmärrettävää. Tavoitteita kohti pinnistely ja vauhdikkaat vehkeet ovat myös aina kiinnostaneet minua. Pääsin lentävälle varusmieskurssille, jonka meininki tuntui sopivan minulle hyvin. Sitä en kuitenkaan ollut ymmärtänyt etukäteen, että miten hienoon porukkaan tulin samalla päässeeksi mukaan. Vuosien varrella olen oppinut arvostamaan yhä enemmän tätä tiivistä, veikeää ja yhteen hiileen puhaltavaa työyhteisöä.

Mitä päivittäisiin työtehtäviisi lennonopettajana ja lentueen päällikkönä kuuluu?

Opetan päätyökseni ilmataistelua sekä yksi- että kaksipaikkaisilla Horneteilla ja Hornet-simulaattoreilla. Vastaan Hävittäjälentolaivue 31:n lentokoulutuksesta, mikä tarkoittaa esimerkiksi oppimisen ja opettamisen laadun tarkkailua ja kehittämistä. Samoin osallistun Hornet-lentokoulutusohjelmien jatkuvaan kehittämiseen, jossa huomioidaan muun muassa uudet suorituskyvyt ja tietenkin uhkaympäristö. Nuorimmat Hornet-koulutettavat ovat alaisiani, joten heidän työnsä ohjaaminen kuuluu myös minulle. Näille motivoituneille ja lahjakkaille nuorille ei tosin tarvitse kuin näyttää suunta, niin he ovat jo menossa.

Millaista on lentää Hornetia? Minkälainen kone on?

Hornet on upea hävittäjä, joka on - ikävä paljastaa - helppo lentää. Se on suorituskykyinen monelta kantilta, joista esityslentämisessä tuodaan esiin erinomaista liikehtimiskykyä erityisesti pienellä nopeudella. Vaikka itse ohjaaminen onkin tehty helpoksi, tilannetajun rakentaminen ja ylläpitäminen monimutkaisessa ilmataistelussa tekee hävittäjälentämisen haastavaksi. Se on myös hävittäjälentämisen suola.

 
 

Miten kuvailisit tämän vuoden Hornet-sooloa?

Tämän vuoden sarjaa suunnitellessani halusin korostaa Hornetin lentoalueen ääripäitä, eli tänä vuonna mennään sekä hiljaa että kovaa. Samoin lyhensin sarjaa hieman edellisvuodesta, joten se on ainakin minusta vielä vähän dynaamisempi. Lisäsin myös katsojien ja valokuvaajien iloksi pari juttua, jotka nähdään Kauhavalla!

Miten valmistaudut esityslentoihin?

Aluksi kertaan sarjan ja muistiinpanot edellisistä esityslennoista. Sitten käyn lentämässä simulaattorilla sarjan pari kertaa kyseiselle esiintymispaikalle. Jos esiintymispäivän sää on jo tiedossa, käytän niitä asetuksia myös simulaattorissa. Ennen esityslentoa katson säät, erityisesti pilvet ja tuulet eri korkeuksilla. Ennen varusteiden pukemista käyn vielä sarjan tai mahdolliset sarjat mielikuvina pienoismallin avulla läpi ja verryttelen kehon lämpimäksi kovaa ajoa varten.

 
 

Minkälaisesta lentämisestä pidät?

Pidän erityisesti pienen nopeuden eli suuren kohtauskulman liikkeistä, joilla on kaartotaisteluharjoituksissa yllätetty monet muilla konetyypeillä lentävät harjoitusvastustajat.

Mitä muuta haluaisit kertoa Hornet-soolosta, lentämisestä tai esityslentämisestä?

Vaikka esityslentäminen on näyttävä osa Ilmavoimien toimintaa, on sen ja Ilmavoimien suorituskyvyn taustalla paljon huippuammattilaisten tekemää vähemmän näkyvää työtä. Esimerkiksi Ilmavoimien tasokas lentotekninen henkilöstö on onnistunut pitämään jo vuosia nähneet koneet erinomaisessa iskussa. On ilo lentää koneilla, joihin voi luottaa.

Seuraa Ilmavoimia sosiaalisessa mediassa

Facebook
Twitter
Instagram