Hyppää sisältöön

Euroopan ilmavoimien komentajien yhteistyöpaneeli kokoontui Rovaniemellä

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 6.4.2022 15.47
Tiedote

Suomen Ilmavoimien isännöimä EURAC 22 -tilaisuus järjestettiin Rovaniemellä 4.-6. huhtikuuta. Osallistujia paneeliin saapui 21 Euroopan valtiosta.

Tilaisuuden teemana oli nykyaikainen huoltovarmuus, erityisesti pienen valtion näkökulmasta tarkasteltuna. Paneelikeskustelujen alustajina toimivat Puolustusvoimien strategiapäällikkö kenraaliluutnantti Kim Jäämeri, Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Kakkola ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen johtaja insinöörikenraalimajuri Kari Renko. Teollisuuden näkökulmasta huoltovarmuudesta luennoivat Patria Finland Divisionin ilmailun johtava asiantuntija Kimmo Hyvärinen, puolustusliiketoiminnan myynti- ja asiakkuusjohtaja Tuure Lehtoranta Insta Group Oy:stä sekä Millogin toimitusjohtaja diplomi-insinööri Sami Pitkänen.

Tilaisuutta isännöi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen ja seremoniamestarina toimi Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

- On ollut hienoa saada isännöidä tätä arvovaltaista yhteistyöpaneelia kolmen vuoden koronan aiheuttaman tauon jälkeen ja päästä keskustelemaan muiden eurooppalaisten ilmavoimakomentajien kanssa aiheista, jotka ovat viimeaikaisten  - jopa odottamattomien - tapahtumien vuoksi nousseet tärkeämmiksi kuin vielä hetki sitten uskoimmekaan. Paneelimme teema, huoltovarmuus, on Covid19-pandemian ja Ukrainan sodan myötä ajankohtaisempi kuin vuosikymmeniin, kenraalimajuri Jokinen toteaa. 

- Myös poliittiset päättäjät ovat heränneet entistä vahvemmin siihen tosiasiaan, että sotilaalliseen uhkaan varautuminen vaatii paitsi riittävät resurssit, mutta myös poliittista päätöksentekokykyä. Suomi ja Rovaniemi sotahistoriansakin puolesta on erinomainen ympäristö näiden aiheiden käsittelyyn. Ajatuksemme ovat vahvasti ukrainalaisten tukena heidän puolustaessaan rohkeasti maataan, kenraalimajuri Jokinen sanoo.

Euroopan ilmavoimien komentajien yhteistyöpaneeli (European Air Chiefs Conference) on perustettu vuonna 1993. Paneelin tavoitteena on ollut lisätä Euroopan ilmavoimien välistä yhteistyötä ja yhteistoimintaa sekä mahdollistaa Euroopan maiden ilmavoimien komentajiston välinen ajatustenvaihto ilmavoimaan liittyvissä ajankohtaisissa asioissa. EURAC-paneelin jäsenistöön kuuluu tällä hetkellä 28 valtiota.

EURAC-tilaisuus järjestetään vuosittain ja tapahtuman isännöintivastuu kiertää osallistujamaiden kesken. Edellisen kerran EURAC on järjestetty Suomessa vuonna 2002. 
 

´