Hyppää sisältöön

Hawk-soolo tarjoaa klassisen pyöreitä taitolentoliikkeitä

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 14.5.2024 11.13
Tiedote

Esittelyssä Ilmavoimien vuoden 2024 Hawk-soolo.

Hawk-soolo-esityslentäjänä jatkaa kaudella 2024 kapteeni Eemeli Vähäsöyrinki Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:stä. Varaesityslentäjänä toimii kapteeni Miika Luukkonen.

Kapteeni Eemeli Vähäsöyrinki, miten kuvailisit vuoden 2024 Hawk-sooloa? 

Olemme pyrkineet luomaan sarjan, jossa ollaan koko ajan yleisön lähellä ja nähtävillä. Soolon tavoitteena on näyttää Hawkin lento-ominaisuuksia. Hawkilla on hyvä energiansäilytyskyky eli nopeuden säilytyskyky, mikä tarkoittaa sitä, että kone liikkuu yleisön nähtävillä koko sarjan ajan noin 600 - 800 km/h nopeudella. Liikkeissä kovankin G-kuormituksen alla Hawk ei siis menetä nopeutta, mikä on mahdollista koneen nuolimaisen siipiprofiilin ansiosta. 

Toisaalta Hawkin liikkeet ovat myös tästä samasta syystä klassisen pyöreitä. Tarkoitus onkin sarjassa nimenomaan tuoda esiin koneen ominaisuuksia klassisten taitolentoliikkeiden kautta, jotta myös taitolentoliikkeistä enemmän tietävät näkisivät sarjan lentämisen näyttävyyden ja toisaalta haastavuuden klassisten taitolentoliikkeiden kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi kuubalainen, ½ silmälasit ja ¼ hannunvaakuna. 

Lisäksi Hawk on erittäin tarkka ohjattava siivekepyörityksen osalta. Matalalla kovalla nopeudella Hawk siis kääntyy pituusakselinsa ympäri nopeasti ja tarkasti. Myös tätä ominaisuutta on tarkoitus tuoda esille pyörittämällä useassa liikkeessä konetta pituusakselinsa ympäri. Hawkin savupodeilla nopeat siivekepyöritykset ja pyöreät liikeradat jäävät, varsinkin tyynellä kelillä, hyvin yleisön nähtäville tuoden perspektiiviä koneen liikehtimiseen. Nopeaa siivekepyöritystä kuvaavia liikkeitä ovat muun muassa neliosainen vaakakierre, tuplavaakakierre ja derrykäännös sekä vaakakierre selkälennosta selkälentoon.

 

Sarjaan on tehty pieniä muutoksia viime vuodesta, mitä ne ovat?

Sarjassa on paljon samankaltaisuuksia kuin viime vuonna, koska viime vuoden sarjaa emme päässeet oikein esittelemään Hawk-onnettomuudesta johtuneen lentokiellon vuoksi. Muutamia pieniä viilauksia on kuitenkin tehty, kuten vaikka vaakakierre selkälennosta selkälentoon. Lisäksi pieniä säätöjä on tehty, jotta liikkeet pysyisivät mahdollisimman lähellä ja jotta ”joutoaikaa” yleisön näkökulmasta olisi mahdollisimman vähän.

Sarjat olemme suunnitelleet Miikan kanssa yhdessä. Etuna sarjan suunnittelemisessa ja harjoittelemisessa yhdessä ja samassa tukikohdassa on se, että kykenemme myös maasta analysoimaan liikkeiden näyttävyyttä ja tekemään näin muutoksia. Näemme siis oman sarjamme myös yleisön näkökulmasta. Jotkut liikkeet tuntuvat ilmassa menevän hienosti, mutta yleisön näkökulmasta näyttävyyttä voisi saada enemmän tekemällä liike hieman eri tavalla. 

 

Mistä inspiroidut sooloa suunnitellessa?

Sarjaa suunnitellessa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Turvallisuus, miten eri liikkeet ”mahtuvat” tiettyyn tilaan sekä tietysti miten liikkeistä saa mahdollisimman näyttäviä. Suunnitteluvaiheessa sarja voi tuntua paperilla erittäin hyvältä, mutta todellisuus voi olla aivan toinen. Jostain pitää kuitenkin lähteä liikkeelle, ja vasta parin lennon jälkeen näkee, mitä pitää muuttaa. Sarjan kokoaminen ja saaminen täydelliseen muottiin on siis aika haastava, mutta erittäin mielenkiintoinen tehtävä. 

Myös esimerkiksi somevideoista ja muiden esityksistä saa paljonkin ideoita omaan sarjaan. Toki koneet ovat erilaisia ja sen tietää suoraan näkemällä, mikä omassa sarjassa voisi toimia ja mikä ei. 

Mitä terveisiä haluaisit sanoa yleisölle? 

Haluaisin toivottaa lämpimästi tervetulleeksi kaikki Ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumiin! Tapahtumissa pääsette näkemään kansallisesti monipuolisesti Ilmavoimien lentokaluston esityslentoja sekä toki tutustumaan kalustoon maanäyttelyissä. Lisäksi toivottavasti saamme sankoin joukoin yleisöä paikalle Suomen ilmailuliiton päälentonäytökseen Vaasa Airshow’hun 15. - 16.6. 

 

 

Hawk-soolon voi nähdä seuraavissa tapahtumissa:

Seuraa Ilmavoimia sosiaalisessa mediassa:

´