Hyppää sisältöön

Ruska 17 ja Baana 17 järjestetään lokakuussa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 22.9.2017 10.48
Tiedote

Ilmavoimien Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoitus järjestetään 9.-13. lokakuuta. Harjoitukseen osallistuu yli 60 ilma-alusta sekä noin 5100 henkilöä. Harjoituksessa on mukana puolustusvoimien joukkojen lisäksi myös Ruotsin ilmavoimien ilma-aluksia ja henkilöstöä, jotka osallistuvat harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa. Ruska 17:ää edeltävällä viikolla 2.-6. lokakuuta järjestetään Baana 17 -lentotoimintaharjoitus Vieremän maantietukikohdassa, jota käytetään molempien harjoitusten aikana.

Hornet-monitoimihävittäjä laskussa

Ruska-ilmaoperaatioharjoitus on koulutettavan joukkojen määrällä mitattuna ilmavoimien vuoden 2017 suurin sotaharjoitus. Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kouluttaa puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan Suomen ilmapuolustuksen poikkeusolojen tehtävissä kaikilla sen osa-alueilla.

Ruska 17 -harjoitukseen osallistuu noin 5100 puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä, varusmiestä ja reserviläistä.  Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu ilmavoimista yli 30 Hornet-monitoimihävittäjää, 14 Hawk-suihkuharjoituskonetta ja kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä maavoimien NH90-helikoptereita. 

Ruotsin ilmavoimista on mukana kahdeksan Gripen-monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset ilma-alukset osallistuvat harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimien osallistuminen toistensa ilmaoperaatioharjoituksiin alkoi vuonna 2016.  Tuolloin maiden ilmavoimat osallistuivat Ruska 16 - ja Flygvapenövning (FVÖ) 16 -harjoituksiin ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien isäntämaan joukkojen vastaosastoroolissa. Tänä vuonna Ruotsin ilmavoimien joukkoja osallistuu ensimmäistä kertaa Ruska 17:ään osana ilmapuolustustehtäviä harjoittelevia puolustusvoimien joukkoja. Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjät osallistuivat syyskuussa Ruotsin puolustusvoimien Aurora 17 -harjoitukseen vastaavassa roolissa.

Ruska-harjoituksen lentotoiminta tapahtuu ilmavoimien Rissalan, Pirkkalan, Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohdista, tilapäisesti Oulunsalon, Hallin ja Kokkola-Pietarsaaren lentoasemille perustettavista tukikohdista sekä Vieremän maantietukikohdasta, joka perustetaan jo harjoitusta edeltävällä viikolla Baana 17 -harjoitusta varten. Käytössä on myös Kallaxin lentotukikohta Ruotsissa, josta toimii Ruotsin ilmavoimien harjoitusjoukkoja.

Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksen lentotoiminta-alueet ja tukikohdat

Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksen lentotoiminta-alueet ja tukikohdat

Ruska 17:n toiminta on harjoituspäivinä ympärivuorokautista, ja lentotoiminta ajoittuu päivittäin aikavälille kello 8-23. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalaan, Kuopioon, Lieksaan, Kuusamoon, Rovaniemeen, Sodankylään, Oulunsaloon, Vaasaan ja Ruotsin Kallaxiin rajautuvalle alueelle. Lisäksi lentotoimintaa on Pohjanlahden ilmatilassa sekä Rovaniemen länsipuolella sijaitsevilla Suomen ja Ruotsin yhteisillä Cross Border -harjoitusalueilla. Harjoitustukikohtien ympäristössä liikkuu jalkaisin sekä ajoneuvoilla joukkoja, joiden koulutukseen sisältyy taisteluharjoituksia. Harjoitukseen osallistuvia ilmatorjuntayksiköitä toimii Lohtajan harjoitusalueella.

 

Baana 17 -harjoitus Vieremällä 2.-6. lokakuuta

Ruska 17 -harjoitukseen liittyvänä erillisenä tapahtumana Karjalan lennosto järjestää 2.-6. lokakuuta Baana 17 -lentotoimintaharjoituksen. Harjoitusta varten otetaan käyttöön kantatiellä 88 sijaitseva Vieremän maantietukikohta, joka on käytössä myös Ruska-harjoituksen aikana 13. lokakuuta asti.

Baana 17:n tavoitteena on toteuttaa ohjaajille lentokoulutusohjelmien mukaisia koulu- ja harjoituslentoja tilapäiselle sotilaslentopaikalle eri olosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu kahdesta neljään Hornet-monitoimihävittäjää sekä Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjiä. Harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Vieremän ja Rissalan tukikohdista ajoittuen 4.-5. lokakuuta aikavälille kello 9-23 ja 6. lokakuuta aikavälille kello 9-16.30.

 

Liikennejärjestelyjen muutokset

Ruska- ja Baana-harjoitukset aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä erityisesti Vieremän ja Karjalan lennoston Rissalan tukikohtien lähialueilla, joiden muuttuneista liikennejärjestelyistä on julkaistu tietoa ilmavoimien verkkosivulla osoitteessa http://bit.ly/2wNxQ3H.

Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa Ruska 17 aiheuttaa lisäyksiä joukkoliikenteen vuoroihin lentoasemalle. Lue lisää muutoksista täältä:  http://bit.ly/2wndxGO.

 

Lisätietoja:

Ruska 17: Everstiluutnantti Ville Hakala, ilmavoimien esikunta, p. 0299 800 (vaihde)

Baana 17: Harjoituksen johtaja everstiluutnantti Tomi Böhm, Karjalan lennosto, p. 0299 800 (vaihde)

 

Tiedotetta muokattu 5.10.17: harjoituksen henkilöstömäärää tarkennettu

´