Hyppää sisältöön

Ilmataktiikka 22 on kevään suurin lentotoimintaharjoitus

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 25.4.2022 14.00
Tiedote
F/A-18 Hornet -hävittäjiä Karjalan lennoston Rissalan tukikohdassa
F/A-18 Hornet -hävittäjiä Karjalan lennoston Rissalan tukikohdassa. Kuva: Ilmavoimat.

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 22 -lentotoimintaharjoitukseen 2.‒6.5.2022. Tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa.

Ilmataktiikka 22 on kevään 2022 suurin lentotoimintaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 30 lentokonetta. Harjoituksessa on mukana 24 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. 

‒ Ilmataktiikka 22 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien hävittäjien päätukikohta on Rissala ja harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden puolestaan Rovaniemi, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

‒ Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Jatkuvalla ja toimintaympäristön huomioivalla kehittämisellä ja henkilöstön harjoittamisella varmistamme sen, että pystymme taistelemaan tehokkaasti kaikissa tilanteissa, eversti Herranen jatkaa.

Ilmataktiikka 22 -harjoituksen taktisesti haastaviin skenaarioihin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yli 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Rissalan ja Rovaniemen tukikohtien lisäksi harjoitukseen osallistuvat hävittäjät tukeutuvat myös Oulunsaloon. Lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle. Ilmataktiikka 22 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 2.5. kello 9 ja päättyy perjantaina 6.5. kello 14 mennessä. Lentokierrokset ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 9‒20.

Lisätiedot harjotuksesta: Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen, puh. 0299 800 (vaihde).

Lisätiedot Karjalan ja Lapin lennostojen osalta:
Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Böhm, puh. 0299 800 (vaihde).
Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Teemu Pöysti, puh. 0299 800 (vaihde).

´