Hoppa till innehåll

Ilmataktiikka 22 är vårens största flygövning

Flygvapnet
Utgivningsdatum 25.4.2022 14.00
Pressmeddelande
F/A-18 Hornet-jaktplan i Rissala flygbas
F/A-18 Hornet-jaktplan i Rissala flygbas. Foto: Flygvapnet.

Alla Flygvapnets truppförband deltar i flygövningen Ilmataktiikka 22 under perioden 2‒6 maj 2022. Målet är att öva luftoperationernas nyckelpersonal i taktiskt utmanande scenarier.

Ilmataktiikka 22 är flygvapnets största flygövning under våren 2022. I övningen deltar sammanlagt cirka 30 flygplan, inklusive 24 F/A-18 Hornet-jaktplan, två Hawk-jetskolplan samt transport- och sambandsplan.

‒ Ilmataktiikka 22 är en viktig övning för utvecklingen av Flygvapnets taktik och stridsteknik. Huvudbasen för försvarets jaktplan är Rissala och för de flygplan som agerar som övningsmotståndare Rovaniemi, berättar övningens ledare, Flygvapnets operationschef överste Timo Herranen.

‒ Målet är att öva jaktflygdivisionernas och huvudledningscentralernas personal i taktiskt utmanande scenarier. Genom kontinuerlig utveckling som tar hänsyn till verksamhetsmiljön och utbildningen av vår personal säkerställer vi att vi kan kämpa effektivt i alla situationer, fortsätter överste Herranen. 

I samband med Ilmataktiikka 22-övningens taktiskt utmanande scenarier kommer man att flyga på låg höjd samt göra överljudsflygningar på minst 10 kilometers höjd. Dessutom används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som korta ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar.

Utöver baserna i Rissala och Rovaniemi använder de jaktplan också basen i Oulunsalo. Flygverksamhet kommer att pågå i ett område som avgränsas av Rovaniemi, Kuusamo, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä och Uleåborg. Ilmataktiikka 22 inleds måndagen den 2 maj klockan 9 och avslutas fredagen den 6 maj före klockan 14. Flygningarna pågår dagligen klockan 9‒20.

´