Hyppää sisältöön

Ilmataktiikka 23 kehittää Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 11.4.2023 15.10
Tiedote
Kolme Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää lentää pilvien yläpuolella
Kuva: Ben Stanley Hall / Key Publishing

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 23 -lentotoimintaharjoitukseen 17.‒21. huhtikuuta 2023. Tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 30 lentokonetta. Mukana harjoituksessa on 26 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kolme Hawk-suihkuharjoituskonetta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa.

‒ Ilmataktiikka 23 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien hävittäjien päätukikohta on Rovaniemi ja harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden puolestaan Rissala, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo.

– Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Jatkuvalla ja toimintaympäristön huomioivalla kehittämisellä sekä henkilöstön harjoittamisella varmistamme sen, että pystymme taistelemaan tehokkaasti kaikissa tilanteissa, eversti Elo jatkaa. 

Ilmataktiikka 23 -harjoituksen haastaviin skenaarioihin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yli kymmenen kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoitukseen osallistuva kalusto tukeutuu Rovaniemen ja Rissalan sekä Tikkakosken tukikohtiin. Harjoituksen varakenttänä toimii Oulunsalo. Lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle. Ilmataktiikka 23 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 17. huhtikuuta noin kello 8.30 ja päättyy perjantaina 21. huhtikuuta kello 17 mennessä. Lentokierrokset ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 9‒21. Lisäksi harjoitukseen osallistuu ilmatorjuntayksikkö, joka toimii Pudasjärven alueella.

Ilmataktiikka 23 toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Harjoitukseen ei osallistu reserviläisiä.

Lisätiedot Karjalan ja Lapin lennostojen osalta:
Karjalan lennosto, osastopäällikkö, majuri Tuukka Antikainen, puh. 0299 800 (vaihde).
Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Teemu Pöysti, puh. 0299 800 (vaihde).
 

´