Hoppa till innehåll

Ilmataktiikka 23 utvecklar Flygvapnets taktik och stridsteknik

Flygvapnet
Utgivningsdatum 11.4.2023 15.10
Pressmeddelande
Tre Finska Flygvapnets F/A-18 Hornet allvädersjaktplaner flyger över molnar
Bild: Ben Stanley Hall / Key Publishing

Alla Flygvapnets truppförband deltar i flygövningen Ilmataktiikka 23 under perioden 17‒21 april 2023. Målet är att öva luftoperationernas nyckelpersonal i taktiskt utmanande scenarier.

I övningen deltar sammanlagt cirka 30 flygplan, inklusive 24 F/A-18 Hornet-jaktplan, tre Hawk-jetskolplan samt transport- och sambandsplan.

‒ Ilmataktiikka 23 är en viktig övning för utvecklingen av Flygvapnets taktik och stridsteknik. Huvudbasen för försvarets jaktplan är Rovaniemi och för de flygplan som agerar som övningsmotståndare Rissala, berättar övningens ledare, Flygvapnets operationschef överste Henrik Elo.

‒ Målet är att öva jaktflygdivisionernas och huvudledningscentralernas personal i taktiskt utmanande scenarier. Genom kontinuerlig utveckling som tar hänsyn till verksamhetsmiljön och utbildningen av vår personal säkerställer vi att vi kan kämpa effektivt i alla situationer, fortsätter överste Elo. 

I samband med Ilmataktiikka 23-övningens taktiskt utmanande scenarier kommer man att flyga på låg höjd samt göra överljudsflygningar på minst 10 kilometers höjd. Dessutom används facklor och remsor som hör till flygplanens egenskyddssystem. Facklor kan ses på himlen som korta ljusfenomen och remsor som ekon på väderradar.

De planen använder baserna i Rovaniemi, Rissala och Tikkakoski. Reservvägbas i övningen är Oulunsalo. Flygverksamhet kommer att pågå i ett område som avgränsas av Rovaniemi, Kuusamo, Kuopio, Jyväskylä och Uleåborg. Ilmataktiikka 23 inleds måndagen den 17 april klockan 8.30 och avslutas fredagen den 21 april före klockan 17. Flygningarna pågår dagligen klockan 9‒21. I övningen deltar även luftvärnsförband, som kommer att verka i Pudasjärvi.

Ilmataktiikka 23 genomförs i synnerhet av kader. Inga reservister deltar i övningen.

Närmare information om flygflottiljer:
Avdelningschef för Karelens flygflottilj, major Tuukka Antikainen, puh. 0299 800 (växel).
Stabchef för Laplands flygflottilj, överstelöjtnant Teemu Pöysti, puh. 0299 800 (växel).
 

´